22 de octubre de 2018
22.10.2018

Jutges per a la Democràcia exigeix la dimissió del president del cas hipoteques

L'Associació Francisco de Vitòria demana explicacions i diu que la decisió "insòlita" compromet la independència judicial

22.10.2018 | 12:58

L'associació Jutges i Jutgesses per a la Democràcia ha exigit la "dimissió immediata" de president de la Sala Tercera del Tribunal Suprem, Luís María Díez-Picazo, que ha paralitzat la sentència sobre els impostos de les hipoteques elevant la decisió al ple. L'associació lamenta que la decisió no té precedents i li retreuen que hauria d'haver portat l'assumpte al ple si considerava que era tan rellevant abans de la sentència però mai després. L'acusen d'haver fet una "gestió nefasta" i d'haver perjudicat la imatge de la justícia. També s'ha posicionat en contra de la decisió de Díez-Picazo una altra de les grans associacions espanyoles, la Francisco de Vitòria, que demana explicacions i lamenta que l'actuació "insòlita" del president de la sala compromet la independència judicial.

Jutges i Jutgesses per a la Democràcia –la segona associació més important de l'Estat i de tendència progressista- ha exigit la dimissió del president de la Sala Tercera, Luís María Díez-Picazo, després d'haver frenat la sentència de la setmana passada que establia que les despeses de la signatura d'una hipoteca les havia de pagar el banc i no els clients

El president de la Secció Tercera (de la que formen part els sis magistrats que van dictar la sentència) no va trigar ni 24 hores en fer una maniobra per frenar l'aplicació d'aquesta sentència. Luís María Díez-Picazo va emetre un comunicat divendres on anunciava que portava aquesta decisió al ple de la Sala Tercera per debatre quina era la jurisprudència que s'havia d'aplicar, si la de febrer (els impostos els paguen els clients) o la d'aquesta setmana, que l'impost repercuteix en el banc.

Les dues associacions han afirmat que és una decisió "sense precedents" ja que un president de sala pot elevar un assumpte pendent per debatre'l en ple si considera que és molt rellevant però sempre abans que es dicti sentència, i no després.

Actuació sense precedents


Des de Jutges i Jutgesses per la Democràcia li retreuen que ja tenia coneixement que hi havia un recurs pendent que havia de determinar qui pagava els impostos (si el banc o el client) perquè ell mateix en va signar l'admissió a tràmit al gener. Es tracta del recurs presentat per l'entitat municipal d'habitatge de l'ajuntament madrileny de Rivas Vaciamadrid que ha donat lloc a la sentència.

En un comunicat molt crític, consideren que el president és "responsable únic i exclusiu" d'aquesta decisió que, segons apunten, ha generat "alarma social i desconcert" en la ciutadania que ara no saben què fer amb les seves hipoteques. A més, creuen que genera inseguretat jurídica i que ha usat "indegudament" les facultats legals que li atorga la legislació com a president de sala i ha "posat en dubte la imparcialitat i independència dels jutges", deixant una "imatge lamentable" de la professió.

Des de l'associació judicial Francisco de Vitòria també consideren que la decisió el president és "insòlita" i que crea "confusió", a banda de no contribuir a la imatge de la independència del poder judicial. "La independència judicial mereix el màxim respecte i protecció de tots, especialment dels càrrecs orgànics", recull el comunicat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook