Un cop signat l´acord pressupostari amb Podem el govern espanyol ha emplaçat aquest dijous les forces independentistes a negociar uns comptes del 2019 que -segons ha recordat la ministra d´Hisenda, María Jesús Montero- suposaran 2.200 milions més per a serveis socials a Catalunya.

Les peticions en aquesta direcció, però, han anat acompanyades de la negativa a abordar la principal reivindicació dels dos grups parlamentaris que han de fer possible l´aprovació dels comptes: una intermediació davant la Fiscalia perquè canviï de posició respecte als presos independentistes. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ho ha deixat clar a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres: el seu govern respecta la "separació de poders" i la "fiscalia és independent" de manera que "no s´han de barrejar les qüestions polítiques i judicials".

Celaá ha fet aquestes manifestacions poc després de reclamar a les forces independentistes que deixin enrere el "combat de la retòrica" i s´avinguin a negociar amb el govern espanyol els pressupostos generals de l´Estat per al 2019. "Estem avançant seriosament en conceptes importants per a Catalunya, i ha arribat el moment de dotar aquests avenços del suport econòmic que necessiten", ha afirmat tot insistint que cal que les forces independentistes "desbloquegin la vida política a Catalunya" perquè "puguin funcionar totes les seves institucions". Ha reblat el missatge la ministra d´Hisenda, María Jesús Montero, que s´ha mostrat confiada que tret del PP i Cs, que s´han "auto-exclós" de la negociació dels pressupostos, la resta de formacions poden "establir un diàleg i una negociació" per aconseguir que "definitivament les famílies percebin la recuperació econòmica". "Som optimistes", ha dit" abans d´insistir en el seu 'no' a una negociació que vinculi els comptes de Sánchez a la situació dels presos independentistes.

"Quan parlem de pressupostos parlarem de pressupostos i no d´una altra cosa", ha apuntat. Segons Montero, aquests són uns comptes que "incorporen mesures molt importants" per a Catalunya, que rebria "més de 2.200 MEUR fonamentals perquè la sanitat l´educació i la dependència es pugui desenvolupar" i per tant seria "lògic" que qualsevol grup polític que posi els ciutadans al centre de la seva actuació hi doni suport.