A les 20.30 hores d´aquest dijous s´han tancat les urnes per al procés de primàries del PP, on 66.706 afiliats (els que tenen al dia la quota i s´han apuntat al procés, és a dir, el 7,6% del cens) estan cridats a les urnes per elegir els dos precandidats que arribaran a la final al Congrés Extraordinari dels dies 20 i 21 de juliol. La recta final d´aquesta cursa ha estat marcada per una participació molt destacada (el 66% a les 18.00h) en un dia laborable i per les acusacions de la candidatura de María Dolores de Cospedal per suposades irregularitats a dues meses electorals de l´Eixample de Barcelona, que possiblement seran impugnades, i de Pablo Casado per també una possible tupinada a Sevilla, Màlaga i Ciudad Real, on s´haurien produït pressions a militants, segons han explicat a l´ACN fonts dels equips de la secretària general del partit i del vicesecretari de Comunicació. Tots els candidats han apel·lat a la unitat de la formació al llarg de la jornada, i cinc d´ells -tots menys Elio Cabanes- seguiran el recompte des de la seu del PP al carrer Génova de Madrid, on hi ha 185 periodistes acreditats.

El Comitè Organitzador del Congrés de moment no parla d´aquestes possibles irregularitats i assegura en un comunicat que la jornada de primàries està tenint lloc amb "normalitat". Segons fonts del PP, el resultat del recompte no se sabrà fins aproximadament les 23.00h, tot i que podria ser més tard. Els afiliats amb dret a vot elegeixen els dos finalistes, i només en el cas que aquest dijous un dels candidats assolís més del 50% dels vots, fos elegit a la meitat de les demarcacions i superés en 15 punts el seu perseguidor podria assistir com a candidat únic al Congrés.

Els afiliats que han assistit a les 1.096 meses han trobat dues paperetes. Una per al nom del seu candidat a la presidència del partit, i una altra per elegir els compromissaris que assistiran al Congrés Extraordinari dels dies 20 i 21 de juliol. És la primera vegada que el PP celebra un procés intern com aquest i el primer cop, també, que el president del partit no es decanta (o designa directament) per un dels aspirants. Mariano Rajoy, que el dia de l´anunci de la seva dimissió ja va dir que no influiria en el procés, ha afirmat que no votarà tampoc perquè "no seria just per la seva part privilegiar un precandidat sobre la resta" ja que "tots han estat lleials col·laboradors seus durant la seva etapa al capdavant del PP i del govern espanyol".

D´entre els candidats, i sobre el paper, María Dolores de Cospedal parteix amb un avantatge tàctic sobre la resta. Com a secretària general del PP ha dirigit la designació de les llistes electorals i càrrecs del partit en els últims anys, aproximadament uns 25.000 que molt previsiblement s´han inscrit de manera massiva per votar en aquest procés, i signifiquen un percentatge elevat dels 66.706 afiliats amb dret a vot. A més, dels 3.184 compromissaris que acabaran decidint al Congrés, 522 són membres nats, és a dir, càrrecs territorials de la direcció.

Soraya Sáenz de Santamaría disposa a priori, de pocs suports a les files orgàniques del partit però sí d´una bona imatge per part de les bases, que segons les enquestes que han publicat diversos mitjans la situen en un empat tècnic amb Pablo Casado al capdavant de la classificació. En un sistema de doble volta, Casado es podria endur els vots propis i els d´una de les dues grans aspirants per fer-se amb la victòria al Congrés. L´exministre Margallo obre la tanda dels aspirants amb menys opcions, per davant el conservador i pròxim a l´Opus José Ramón García i el regidor de La Font de Figuera Elio Cabanes.