L'exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, Diego Torres, ha ingressat aquest dilluns pocs minuts després de les 17.00 h a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), per complir la condemna de cinc anys i vuit mesos de presó que li ha imposat el Tribunal Suprem per l'anomenat 'cas Nóos' pels delictes de malversació, prevaricació i frau a l'administració. Durant aquesta setmana estarà al mòdul d'ingressos, fins que se li assigni el definitiu, i més tard serà classificat en primer, segon o tercer grau. Mentrestant, Torres ha demanat l'indult al govern espanyol i la suspensió de pena mentre es tramita, però ha ingressat a presó perquè el manament continua en vigor i no hi ha cap decisió presa per part del tribunal.

Torres, com Urdangarin i l'expresident balear Jaume Matas, tenia fins la propera mitjanit per ingressar a qualsevol centre penitenciari, però la setmana passada ja va confirmar que ho faria a Brians 2, el més proper al seu domicili de Sant Cugat del Vallès.

L'ingrés voluntari a un centre penitenciari no comporta ser acompanyat per la policia. El condemnat ingressa a peu a la presó amb el manament judicial d'ingrés i la seva documentació. Se'l condueix al mòdul d'ingressos, on els funcionaris de vigilància penitenciària li prenen les empremtes digitals, li fan les fotos per la fitxa penitenciària i li practiquen un escorcoll integral en una sala destinada a aquest ús. També li retiren les pertinences prohibides a presó, com diners o telèfons mòbils, ho deixen en un dipòsit i li entreguen un rebut al pres.

Els primers dies a presó Torres els passarà en una cel·la del mòdul d'ingressos, on el visitaran un metge i diferents professionals de l'equip de tractament per conèixer la seva situació, conèixer les seves necessitats i decidir el mòdul més adient, tenint en compte que és el primer cop que ingressa en una presó. Aquest procés sol durar dos dies, però es pot allargar fins a un màxim de cinc.

A banda del mòdul, abans de dos mesos també es decidirà la classificació de Torres en primer, segon o tercer grau. La junta de tractament del centre farà la seva proposta a la direcció del centre, que prendrà una decisió definitiva. La decisió pot ser recorreguda per l'intern davant del jutjat de vigilància penitenciària.

Es podria donar el cas que un pres fos classificat directament en tercer grau, que implica sortir cada dia del centre, fins i tot en condemnes greus superiors a cinc anys d'internament, amb dues excepcions: delictes greus com terrorisme, crim organitzat i abusos a menors, o que el jutge estableixi en la sentència un anomenat període de seguretat, cosa que suposa que l'accés al tercer grau només es dona a partir de la segona meitat de la condemna. Però per accedir al tercer grau es té molt en compte si s'ha pagat la responsabilitat civil establerta a la sentència.

Si Torres fos classificat en segon grau, el més habitual, podria obtenir permisos a partir d'haver complert una quarta part de la condemna, o sigui d'aquí més d'un any, però no és un procediment automàtic, sinó que es té en compte la seva evolució com a intern, el tractament, la seva conducta, si té suport familiar o domicili fix.

En el cas dels delictes econòmics, no hi ha un tractament únic i específic, sinó que en funció de cada intern s'elabora un pla individual de tractament, que tindria com a objectius assolir certs valors i raonaments ètics, empatia i pràctica d'activitats solidàries, o l'ajustament de les expectatives respecte l'estil de vida, fixant els objectius d'èxit personal o allò necessari per viure de forma satisfactòria.