La jutgessa del cas Erial ha decretat presó incondicional i sense fiança per a l'expresident de la Generalitat valenciana i exministre Eduardo Zaplana. A més, ha decidit llibertat amb mesures cautelars per a l'empresari José Cotino, nebot de l'ex director general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino, segons ha informat el seu advocat, Juan Carlos Navarro.

Fonts jurídiques han informat a EFE que José Cotino, que s'ha acollit al seu dret a no declarar, s'haurà de personar setmanalment davant el jutjat que instrueix la causa.

Els altres detinguts són el germà de José Cotino, el també empresari Vicente Cotino, l'excap de gabinet de Zaplana a la Presidència de la Generalitat, Juan Francisco Garcia, l'exalt càrrec de l'Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica Joaquín Barceló i la seva dona, Felisa López, i l'assessor fiscal Francisco Grau.

L'expresident valencià i exministre ha estat traslladat a primera hora d'aquesta tarda davant la jutgessa una vegada que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va acabar els registres als seus domicilis i en la seva oficina.

La Fiscalia ja va anunciar ahir la seva oposició a la posada en llibertat de Zaplana després que els advocats del detingut esgrimissin en un escrit davant la jutgessa la leucèmia que pateix com a argument per a la seva llibertat.

Tots van ser detinguts en una causa en què s'investiga el presumpte pagament de comissions per adjudicacions del Govern de la Comunitat Valenciana en l'època en què el presidia Eduardo Zaplana (1995-2002) i la recent repatriació dels diners desviat per al seu blanqueig.