27 de octubre de 2017
27.10.2017
40 Años
40 Años

Rajoy cessa Puigdemont i el seu govern, dissol el Parlament i convoca eleccions el 21 de desembre

El president espanyol tanca les oficines a l´estranger tret de Brussel·les i cessa el secretari d´Interior i el director dels Mossos

27.10.2017 | 23:36
Mariano Rajoy

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest divendres les primeres mesures que adopta d´acord a l´article 155 de la Constitució per al que ha obtingut l´aval del Senat, que comporten el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i tot el seu Govern, i la designació dels Ministeris com els òrgans que gestionaran les competències de cada àrea. El president espanyol també ha acordat la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d´eleccions autonòmiques el 21 de desembre. A més, ha anunciat extinció de les oficines del president i del vicepresident, del Consell de la Transició Nacional, del DIPLOCAT, de totes les delegacions a l´estranger excepte Brussel·les i del cessament dels delegats de Brussel·les i Madrid. També el cessament del secretari de l´Interior, César Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler. A més, el Consell de Ministres espanyol ha aprovat presentar un incident d´execució de sentència davant del TC contra les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya, on aquest divendres s'ha votat i proclamat la República catalana. Segons fonts del govern espanyol, juntament amb el cessament de Puigdemont, Junqueras i tots els seus consellers cessen els càrrecs de confiança de les conselleries, que ascendeixen a prop de 150 persones. Les mateixes fonts apunten que el cessament de tots els càrrecs implica que immediatament deixen de cobrar i no poden exercir les seves funcions, i que els intents de mantenir-s´hi seran considerats com a delicte d´usurpació de funcions.

Rajoy ha comparegut a La Moncloa per llegir una declaració sense preguntes i al llarg de 12 minuts ha desgranat les mesures que adopta el seu executiu, que entraran en vigor tan bon punt es publiquin al Butlletí Oficial de l'Estat, previsiblement amb caràcter immediat.

Recurs al TC

La primera mesura adoptada pel govern espanyol ha tingut lloc al Consell de Ministres ordinari on s´ha acordar plantejar al Tribunal Constitucional un incident d´execució de sentència per demanar la nul·litat de resolucions aprovades avui pel Parlament, és a dir, la nul·litat de la declaració d´independència.


Cessament de Puigdemont i el seu Govern

La reunió extraordinària del Consell de Ministres espanyol ha servir per aprovar el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i del vicepresident Oriol Junqueras i de tots els consellers. Segons Rajoy, els ministeris assumiran les seves competències per donar compliment a les mesures adoptades.

Extinció de les oficines a l´estranger

La Moncloa també ha acordat l´extinció de les oficines del president de la Generalitat i del vicepresident, així com del Consell Transició Nacional, del patronat del DIPLOCAT, de totes les delegacions a l´estranger excepte la de Brussel·les, el cessament dels delegats de la Generalitat a Brussel·les i Madrid, Amadeu Altafaj i Ferran Mascarell, així com del secretari de l´Interior, César Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler.

Convocatòria d´eleccions

Rajoy també adopta les funcions de president de la Generalitat, tot i que fonts de La Moncloa han avançat que les pot delegar també a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. Amb aquestes funcions, Rajoy ha acordat dissoldre el Parlament de Catalunya i convocar eleccions autonòmiques per al 21 de desembre.

Valoració política

El president espanyol ha fet també una valoració política de la situació en el que ha denominat com una "jornada trista" on la injustícia s´ha imposat a la llei i ha derivat la democràcia a Catalunya menyspreant l´interès general, sense respecte a l´interès general i els drets de la minoria ni inquietar-se pel dany que es pot causar".

Les mesures adoptades a aquest Consell de Ministres extraordinari, ha afirmat, són la resposta a unes "decisions que pretenen imposar per la força dels fets consumats un segrest inadmissible a la majoria dels catalans i el furt d´una part del seu territori al conjunt dels espanyols".

Segons Rajoy, en aquestes hores "d´ànims exaltats" importa molt "la prudència i la serenitat i la confiança que l´Estat disposa d´instruments perquè amb tot el suport de la lei i la raó, dede manera pacífica i moderada recuperar la normalitat legal i dissoldre les amenaces a la convivència".

"Són passos necessaris"

En aquest sentit ha afirmat que són mesures "per restituir un autogovern que ha estat liquidat en les últimes setmanes per una cadena de decisions il·legals arbitràries i excloents adoptades pels governants de la Generalitat" i són "passos necessaris i imprescindibles per retornar a la legitimitat democràtica a l´autogovern".

"S´han imposat els partidaris del ´a pitjor, millor´"

Rajoy ha valorat la jornada al Parlament que ha culminat en la declaració d´independència, on segons ha afirmat "s´han imposat els partidaris del ´a pitjor millor´" que "han portat Catalunya a un carreró sense sortida i han liquidat una tradició de catalanisme integrador i pactista".

"La independència és trista i angoixant"

Segons Rajoy, "la independència és punyent, trista i angoixant", i "això és el que senten tots els catalans que no són independentistes i fins i tot molts independentistes demòcrates que no poden compartir la destrossa que aquesta operació basada en mentides, fraus i imposicions està causant en el cos social de Catalunya".

"Es tracta d´evitar més danys"

Un cop adoptades les mesures, segons Rajoy, "es tracta d´evitar més danys i tornar tan aviat com sigui possible la normalitat a la vida ciutadana". Aquesta actuació, ha dit, "no es tracta de suspendre l´autogovern, ni d´intervenir-lo, ni de retallar-lo, sinó de tornar-lo a la normalitat tan aviat com sigui possible", començant per "la llei, recuperar la legitimitat institucional i tornar la veu als ciutadans".

"Eleccions lliures, netes i legals"

Segons Rajoy, aquestes eleccions seran "lliures, netes i legals" i serviran per "tornar la veu als ciutadans" amb "urnes de veritat que tenen lleis, controls i garanties" perquè "Catalunya necessita reconciliar-se amb la veritat, la llei i amb ella mateixa, i el govern no vol dilatar ni un minut més aquesta tasca".

Missatge de "tranquil·litat"

Rajoy també ha llançat un missatge de "tranquil·litat i esperança" a "tots els espanyols" perquè "ha quedat acreditat que l´Estat de dret ha demostrat que té instruments per defensar la legalitat, la Constitució, les normes de convivència, la llei, i garantir els drets de tots els espanyols".

En aquest sentit, ha agraït el suport del PSOE, Cs i dels seus màxims dirigents, "que han compartit mesures" i que n´han plantejat "moltes", així com a UPN, Foro Asturias i Partit Aragonès.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema