Aquestes són les quatre mesures que Rajoy preveu aprovar en base a l'article 155:

  • La facultat de dissoldre el Parlament de Catalunya, que passa al president del Govern.
  • Convocatòria d'eleccions en un termini màxim de sis mesos
  • Cessament del Govern català. L'exercici de les seves funcions s'exercirà per part dels ministeris corresponents.
  • El Parlament seguirà amb la seva funció representativa però la seva presidenta no podrà proposar candidat a la Generalitat, ni plantejar plens d'investidura ni dur a terme iniciatives contràries a l'Estatut o la Constitució.

Les mesures del govern

El Govern espanyol proposarà al Senat cessar el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i tots els consellers, limitar les funcions del parlament català i que el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, assumeixi les competències per convocar eleccions autonòmiques en un termini de sis mesos.

A l'empara de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, aquestes són les principals mesures aprovades avui per Consell de Ministres, reunit en sessió extraordinària, i que es plantejaran per a la seva aprovació en el ple del Senat, presumiblement a final de la setmana que ve.

La proposta inclou cessar Puigdemont i el seu vicepresident, Oriol Junqueras, així com a tots els membres del Consell de Govern, i que l'exercici de les esmentades funcions s'encarregui als òrgans i autoritats que cregui o designi el Govern, encara que la idea és que les competències les assumeixin els ministres.

A més, el Govern espanyol limitarà les funcions del parlament català perquè la Cambra no pugui proposar candidat a la Presidència de la Generalitat i que no pugui celebrar el debat i votació d'investidura.

Segons Rajoy, les facultats de control recauran en l'òrgan que designi el Senat i el Parlament no podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució ni a l'Estatut, mentre que el Govern central tindria un termini de 30 dies per exercir el seu dret a veto.

El parlament de Catalunya, segons Rajoy, exercirà la funció representativa que té encomanada "per garantir el ple respecte a l'Estatut i la Constitució".

Rajoy assumeix en persona la competència de dissoldre el parlament català i de convocar eleccions autonòmiques, i espera fer-ho en un termini de sis mesos.