21 de octubre de 2017
21.10.2017

Rajoy proposa convocar eleccions, cessar el govern i restringir les competències del Parlament

El president del govern espanyol explica les mesures basades a l'article 155 per "mantenir la legalitat"

21.10.2017 | 17:20
Rajoy proposa convocar eleccions, cessar el govern i restringir les competències del Parlament

Aquestes són les quatre mesures que Rajoy preveu aprovar en base a l'article 155:

  • La facultat de dissoldre el Parlament de Catalunya, que passa al president del Govern.
  • Convocatòria d'eleccions en un termini màxim de sis mesos
  • Cessament del Govern català. L'exercici de les seves funcions s'exercirà per part dels ministeris corresponents.
  • El Parlament seguirà amb la seva funció representativa però la seva presidenta no podrà proposar candidat a la Generalitat, ni plantejar plens d'investidura ni dur a terme iniciatives contràries a l'Estatut o la Constitució.

Les mesures del govern


El Govern espanyol proposarà al Senat cessar el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i tots els consellers, limitar les funcions del parlament català i que el cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, assumeixi les competències per convocar eleccions autonòmiques en un termini de sis mesos.

A l'empara de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, aquestes són les principals mesures aprovades avui per Consell de Ministres, reunit en sessió extraordinària, i que es plantejaran per a la seva aprovació en el ple del Senat, presumiblement a final de la setmana que ve.

La proposta inclou cessar Puigdemont i el seu vicepresident, Oriol Junqueras, així com a tots els membres del Consell de Govern, i que l'exercici de les esmentades funcions s'encarregui als òrgans i autoritats que cregui o designi el Govern, encara que la idea és que les competències les assumeixin els ministres.

A més, el Govern espanyol limitarà les funcions del parlament català perquè la Cambra no pugui proposar candidat a la Presidència de la Generalitat i que no pugui celebrar el debat i votació d'investidura.

Segons Rajoy, les facultats de control recauran en l'òrgan que designi el Senat i el Parlament no podrà adoptar iniciatives contràries a la Constitució ni a l'Estatut, mentre que el Govern central tindria un termini de 30 dies per exercir el seu dret a veto.

El parlament de Catalunya, segons Rajoy, exercirà la funció representativa que té encomanada "per garantir el ple respecte a l'Estatut i la Constitució".

Rajoy assumeix en persona la competència de dissoldre el parlament català i de convocar eleccions autonòmiques, i espera fer-ho en un termini de sis mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema