Els experts de les Nacions Unides a l'Oficina de l'Alt Comissionat dels Drets Humans han reclamat aquest dimecres "diàleg urgent" entre Catalunya i Espanya després de l'1-O. "Estem profundament preocupats per l'erupció de violència el diumenge 1 d'octubre durant la votació a Catalunya", asseguren els experts, que demanen "trobar el camí a seguir a través del diàleg polític" i obrir una investigació sobre els ferits. "Instem al re-establiment del diàleg efectiu com a primer pas per calmar la situació", indiquen. A més, també exigeixen a les autoritats espanyoles "respectar plenament els drets humans fonamentals, els drets de llibertat de reunió, d'associació pacífica, la participació en afers públics i la llibertat d'expressió".

Els experts han demanat que s'investigui "perquè centenars de persones que protestaven pacíficament o tractaven de votar i manifestar les seves opinions, igual que alguns argents de policia, van resultar ferides".

Annalisa Ciampi, relatora especial de l'ONU sobre el dret a la llibertat de reunió i associació, ha destacat que Espanya ha de respectar els ciutadans. "Qualsevol ús de la força per part de la policia ha de se necessari i proporcional", assenyala, exigint a l'Estat que totes les mesures preses estiguin "en conformitat amb les obligacions internacionals".