El rei Felip VI ha acusat el govern de la Generalitat de "fracturar" la societat catalana i de protagonitzar un "inacceptable intent d´apropiació de les institucions històriques de Catalunya" des d´una "deslleialtat inadmissible als poders de l´Estat". En un discurs televisat ha assegurat que la situació "d´extrema gravetat" a Catalunya fa necessari que els poders de l´Estat assegurin "l´ordre constitucional i el normal funcionament de les institucions, la vigència de l´Estat de dret i l´autogovern de Catalunya". El monarca ha llançat un missatge de "tranquil·litat" als espanyols i ha refermat el seu compromís amb la "unitat i permanència d´Espanya".

En un missatge "directament dirigit a tots els espanyols", Felip VI ha assegurat que aquests són moments "molt greus per a la nostra vida democràtica" amb la "pretensió final de a Generalitat de que sigui proclamada il·legalment la independència de Catalunya".

En aquest marc ha acusat "determinades autoritats de Catalunya" d´estar "incomplint de manera conscient i deliberada" la Constitució i l´Estatut d´Autonomia, "que és la llei que reconeix, protegeix i empara les seves institucions autonòmiques i el seu autogovern".

"Amb les seves decisions han vulnerat de manera sistemàtica les normes aprovades legal i legítimament demostrant una deslleialtat inadmissible als poders de l´estat", ha dit, que és "a qui precisament aquestes autoritats representen a Catalunya".

Segons el monarca, les forces independentistes "han trencat els principis democràtics de tot estat de dret i han soscavat l´harmonia i la convivència a la pròpia societat catalana", a la que "han arribat a dividir" i que "està fracturada i enfrontada".

Acusa el Govern d´apropiar-se de les institucions

En aquest sentit ha acusat les "autoritats" del Govern d´haver "menystingut els afectes i sentiments de solidaritat que han unit i uniran el conjunt dels espanyols" i "amb la seva conducta irresponsable poden posar en risc la estabilitat econòmica i social de Catalunya i d´Espanya".

Estan "fora de la legalitat"

Segons el monarca, aquestes autoritats "s´han situat totalment al marge del dret i la democràcia" i han "pretès trencar la unitat d´Espanya i la sobirania nacional que és el dret de tots els espanyols a decidir democràticament la seva vida en comú".

Davant aquesta "situació d´extrema gravetat", segons el monarca, cal "el ferm compris de tots amb els interessos generals" i "és potestat de les institucions de l´Estat assegurar la vigència de l´estat de dret i l´autogovern de Catalunya basat en la constitució i l´estatut de Catalunya"

El monarca ha volgut dirigir un "missatge a tots els espanyols i particularment als catalans" sobre el fet que "des de fa dècades vivim un estat democràtic" que "ofereix les vies constitucionals perquè qualsevol persona pugui defensar les seves idees dins del respecte a la llei, perquè sense aquest respecte no hi ha convivència democràtica possible". "A l´Espanya constitucional democràtica saben be que tenen un espai de concòrdia i trobada amb els ciutadans", ha dit.

També s´ha dirigit als que senten "preocupació i inquietud amb la conducta de les autoritats autonòmiques": "No estan sols ni ho estaran", ha dit, i "tenen el suport i la solidaritat i garantia absoluta de l´estat de dret en la defensa de la seva llibertat".

Missatge de "tranquil·litat" als espanyols

Al "conjunt dels espanyols" els ha transmès "un missatge de tranquil·litat, confiança i esperança". "Són moments difícils però els superarem. Son moments molt complexos però sortirem endavant perquè creiem en el nostre país i ens sentim orgullosos del que som", ha dit, i "perquè els nostres principis democràtics són forts i sòlids i estan basats en el desig de milions d´espanyols de conviure en pau i llibertat". Segons el monarca, en el camí de "serenitat i determinació" de l´Estat "hi serà també Catalunya".

Es compromet amb la unitat d´Espanya

El monarca ha volgut acabar el seu discurs destacant el "ferm compromís de la Corona amb la Constitució i la democràcia". "La meva entrega a l´entesa i a la concòrdia dels espanyols, i el meu compromís com a rei amb la unitat i permanència d´Espanya".