29 de juliol de 2017
29.07.2017
40 Años
40 Años

Santa Marta de Ribarteme i el dia de la Galícia més bizarra

Una desena de peregrins desfila dins de taüts davant la multitud a una festivitat qualificada per The Guardian com la més rara del món

29.07.2017 | 17:28
Santa Marta de Ribarteme i el dia de la Galícia més bizarra

L'estampa es repeteix. I torna a sorprendre a propis i estranys. A Santa Marta de Ribarteme, al municipi de Pontevedra de As Neves, la devoció per la germana de Llàtzer, protectora dels desnonats, porta a desfilar dins de taüts a aquells que van burlar a la mort. En aquesta tètrica romeria, considerada pel diari britànic The Guardian com una de les festivitats més rares del món, els penitents es sotmeten al tràngol d'anar a fèretres i amortallats per agrair-li a la santa la seva intercessió perquè ells, els seus familiars, o persones properes , es recuperessin de greus malalties.

Portadors i familiars s'encarreguen de l'avituallament, principalment líquid, durant el recorregut des de l'església de Santa Marta fins al cementiri i tornada al punt de partida. El so de les campanes, compassades amb les bombes de palenque i un càntic repetitiu, "Mare de Déu de Santa Marta, estel del nord, et portem als que van veure la mort", donen més solemnitat a la comitiva.

Alguns dels seus integrants vesteixen una mena de mortalla feta de tul i porten un bastó i una espelma, que bé porten de casa o l'adquireixen en els múltiples llocs amb ciris de totes les mides i ex-vots instal·lats en els voltants de la parròquia, que avui s'ha tornat a quedar petita. Multitud de fidels s'han acostat fins a la imatge de Santa Marta i han fet cua per presentar-li els seus respectes, tocar-la o fregar una estampa. Una cita que aquest any ha batut rècords en sumar la desena de fèretres a la processó.

Altres processons peculiars

Tot i el cridaner de la cita de Santa Marta de Ribarteme, la veritat és que no és l'única celebració religiosa de Galícia on la mort, o més aviat la resurrecció, és la protagonista. En Moraña, al romiatge dels Miracles d'Amil van devots de genolls, amb cadenes i fins i tot en taüts, i en Pobra do Caramiñal, a la província de La Corunya, els fidels que han fet les seves promeses carreguen els seus propis fèretres a la processó de les mortalles, en el marc de les festes del Nazaré.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema