El banquer Jaime Botín, expresident de Bankinter i germà del també banquer Emilio Botín, ha estat processat per un presumpte delicte de contraban per exportar irregularment el quadre de Picasso "Cap de dona jove", valorat en 26 milions euros, en un acte en el qual s'arxiva la causa contra l'altre imputat, el capità del vaixell on va ser trobada l'obra.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), el Jutjat d'Instrucció de Primera Instància i Instrucció número 4 de Pozuelo d'Alarcón dicta aquest procediment en un acte datat el passat 29 de maig i que es pot recórrer. El magistrat transforma així les diligències prèvies en procediment abreujat i proposa jutjar Jaime Botín per un presumpte delicte de contraban en considerar que va treure el quadre d'Espanya per vendre'l a través d'una casa de subhastes "estant vigent la prohibició administrativa d'exportació".

Detall del quadre inerceptat al banquer Jaime Botín

Botín va sol·licitar l'exportació el 2012 i el quadre va ser finalment interceptat a l'agost de 2015 a bord d'un vaixell atracat en un port de Còrsega per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que el van traslladar al Museu Reina Sofia per a seva custòdia.

El jutge acorda arxivar la causa respecte a Paul Frederick Goss, capità del vaixell.

L'objectiu era vendre el quadre a través de subhastes

L'acte recorda que el 5 de desembre de 2012 la casa de subhastes Chirstie 's Iberica, actuant en nom de Jaime Botín, va sol·licitar permís per a l'exportació definitiva de "Cap de Dona", pintat l'any 1906, fent constar que l'obra estava en una casa del banquer de la urbanització la Finca de Pozuelo. L'objectiu era vendre el quadre a través de la casa de subhastes, però la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol va proposar denegar el permís, igual que va fer després la Direcció General de Belles Arts del Ministeri d'Educació.

Pocs dies després un empleat de Christie 's va comunicar a la Direcció General de Belles Arts que aquella petició era un error perquè l'obra sempre va estar a l'estranger, però els investigadors van comprovar que aquest empleat va escriure després en un correu electrònic que el quadre està en la urbanització madrilenya de La Finca.

El 28 de desembre de 2012 la Administració va acordar cautelarment la inexportabilidad de l'obra, subratlla l'acte, que relata que el gener del 2014 es va constatar que el quadre era al vaixell Adix, propietat de l'empresa panamenya Euroshipping Charter Company INC, amb bandera del Regne Unit i el principal accionista és Jaime Botín.

El vaixell era al port de València i allí es va situar el 10 de juliol de 2015, quan la Guàrdia Civil va demanar al capità una declaració escrita de la càrrega del vaixell i en ella no es trobava l'obra.

El jutge exposa que Botín va fer cas omís de la prohibició d'exportació, atès que es va tenir coneixement que el 31 de juliol el quadre havia estat localitzat pel servei de duanes francès atracat al port de Calvi, a Còrsega, amb destinació a Suïssa.

Per això, el quadre va ser confiscat i portat a Espanya per agents de la Guàrdia Civil el 6 d'agost de 2015 i actualment es troba al Museu Nacional d'Art Reina Sofia.