El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que la informació d´El País sobre l´esborrany de la Llei de transitorietat -que preveu una declaració d´independència en cas que el seu executiu no acordi el referèndum- constitueix una "amenaça" i un "xantatge" "intolerable" del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al seu govern. En roda de premsa a la seu del PP al carrer Génova de Madrid, Rajoy ha assegurat que la Llei de transitorietat "no entrarà en vigor". "Això que han publicat és la liquidació de l´Estat de dret" i un "disbarat polític, jurídic i social", ha sentenciat. Ha insistit en demanar al president de la Generalitat que "doni la cara" i defensi al Congrés dels Diputats un proposta per poder fer el referèndum.

En un to molt més crispat que en anteriors ocasions on ha abordat la situació a Catalunya, Rajoy ha insistit que el president de la Generalitat hauria d´anar al Congrés i plantejar un debat. "Jo donaré la cara i convido el senyor Puigdemont que ho faci, perquè un líder convençut de la bondat de les seves propostes ha d´exercir el lideratge i actuar amb determinació, coratge i valentia".

Segons Rajoy, si Puigdemont no compareix al Congrés, "el missatge que està enviant és que vol trencar" i "saltar-se a la torera" la voluntat de la cambra i "del conjunt dels espanyols". "Penso que no voler comparèixer i parlar al Congrés no és acceptable, i és encara menys acceptable amenaçar el conjunt de l´Estat si no s´accepta el seu plantejament", ha dit.

Segons Rajoy, "ningú entendria que quan s´està parlant de la unitat d´Espanya no es fes aquest debat amb llum i taquígrafs", un debat especialment necessari avui "quan hem conegut aquest matí a través d´un mitjà de comunicació el que pretén fer el senyor Puigdemont en el supòsit que no se li accepti pel Congrés dels Diputats la seva pretensió de celebrar un referèndum d´independència".

"El que pretén fer és una ruptura en tota regla del que avui és Espanya", ha dit Rajoy, que ha destacat a més que les forces independentistes volen activar "en 24 hores" un "disbarat jurídic, polític i social". "És intolerable el xantatge i l´amenaça que s´ha posat sobre la taula, i jo per descomptat puc dir als espanyols que això no entrarà en vigor i que la sobirania nacional ho continuarà essent mentre el conjunt dels espanyols així ho vulguin".

Rajoy s´ha mostrat convençut que malgrat l´elecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE, els socialistes espanyols continuaran defensant la "unitat d´Espanya i la sobirania nacional". En tot cas ha assegurat que el seu govern no dóna per acabada l´operació diàleg perquè "nosaltres els processos de diàleg no els donem per acabats mai", tot i que "creiem que és molt important que Puigdemont expliqui als diputats la seva proposta i l´amenaça i el xantatge que suposa el que hem vist publicat".

Segons Rajoy, la informació del País "és una de les qüestions més greus que hem vist a Espanya en molts anys" i cal que tothom "en sigui conscient". "És la liquidació de l´Estat de dret, liquidar la llei, pretendre liquidar un estat nacional amb un text en un parlament autonòmic, liquidar una cosa que porta com a mínim 500 anys d´existència que és la unitat nacional, i és dir als espanyols que la sobirania nacional no existeix".

A més, ha afirmat que la llei és "un deliri jurídic" i "un disbarat" des del punt de vista "polític, jurídic i social". "És pretendre liquidar un estat nacional al segle XXI perquè sí i en 24 hores", ha sentenciat, "quan testos d´aquestes característiques el normal és fer-los en dos o tres anys". "Aquest és un dels esdeveniments més greus que he vist a la meva vida política", ha conclòs, i per tant cal que Puigdemont expliqui al Congrés "la seva proposta i perquè amenaça i fa xantatge a l´Estat", cosa que "no acceptarem".