"Tot està molt obert". Els equips de campanya de Pedro Sánchez, Susana Díaz, i Patxi López, donen per fet que el d´aquest diumenge serà un recompte llarg i de resultat incert. L´historial ho avala: Zapatero es va imposar a Bono l´any 2000 per només 9 vots de diferència, i el 2012 Rubalcaba va guanyar Chacón per 22 vots. En aquesta ocasió, Susana Díaz parteix com a favorita després d´aconseguir 6.000 avals més que Pedro Sánchez, un marge estret en unes primàries on esta cridats a les urnes 187.949 militants (14,615 del PSC). En aquest últim episodi de la guerra interna al PSOE, els socialistes han d´elegir entre la candidata oficialista Susana Díaz, que encarna la continuïtat de l´acció de la gestora que es va abstenir per permetre la investidura de Mariano Rajoy, o el ´no és no´ de Pedro Sánchez -majoritari en avals a Catalunya-, que confia en la militància per recuperar el càrrec de secretari general. La polarització de la campanya sembla haver restat opcions a Patxi López, tercer candidat.

Les urnes obren a les deu del matí i la militància pot dipositar el vot a 2.907 agrupacions a la península, illes i ciutats autònomes, 64 d'ells destinats a la votació dels afiliats directes. També hi ha 6 centres de votació a Europa i 11 a Amèrica. En concret, a l'exterior s'han habilitat centres de votació a Brussel·les, París, Berlín, Londres, Ginebra, Lausana, Santiago de Xile, Bogotà, Mèxic D.F., Guadalajara (Mèxic), Panamà, Lima, Montevideo, Caracas, Buenos Aires, Rosario (Argentina) i Santo Domingo. Els militants poden votar fins les les 20h, excepte a Canàries i Amèrica on es podrà votar fins a les 21h hora peninsular, i està previst que la gestora del PSOE informi del resultat de les primàries passades les 11 de la nit, previsiblement a dos quarts de 12.

Per exercir el vot, els militants han d´acudir al seu centre de votació -han d´haver rebut un correu electrònic o ho poden consultar a la web del PSOE- i identificar-se davant la seva taula electoral amb el DNI, passaport, permís de conduir o NIF. Cada agrupació disposa de tot el material necessari i també d´una cabina o habitació separada per garantir l'exercici secret del vot. Des de la seu socialista de Ferraz s'oferirà un avanç de participació a partir de les 15h i quant a l'escrutini s'aniran publicant les dades a la pàgina web del PSOE a partir de les 21h.

L´elecció d´un o altre secretari general marcarà el paper que els socialistes espanyols han de fer en els pròxims anys al Congrés. Pedro Sánchez va fer bandera de l´oposició frontal a un Mariano Rajoy, però set mesos després de la seva dimissió com a secretari general del PSOE el president espanyol ha reforçat la seva posició amb un acord amb C´s i un pacte de pressupostos amb PNB i CC que el deixa a només un escó de la majoria absoluta. Susana Díaz encarna la continuïtat respecte a l´obra de la gestora del PSOE i previsiblement centrarà la seva actuació a combatre la irrupció de Podem pel flanc esquerre dels socialistes.

Sigui quin sigui el guanyador, les primàries socialistes deixen obertes moltes ferides al sí de la militància i dels quadres del partit. El PSOE ha de celebrar els pròximes dies seus congressos territorials de cara per elegir els seus representants al Congrés Federal dels dies 17 i 18 de juny, on aquests delegats -i no la militància- elegirà els membres de l´executiva socialista. En cas de victòria, Pedro Sánchez o Susana Díaz hauran de treballar i teixir aliances per no trobar-se un mes després amb una executiva hostil que posi en qüestió la seva gestió.