El Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dimarts per 207 vots a favor i 134 en contra el ministre de Justícia, Rafael Catalá, el Fiscal General de l´Estat, José Manuel Maza, i del fiscal anticorrupció, Manuel Moix.

Tots els grups de l´oposició, a més de C´s i del PNB -amb qui el govern espanyol ha tancat un acord pels pressupostos- han donat suport a una moció del PSOE que acusa els màxims responsables de la Fiscalia "d´afavorir els interessos" de persones investigades per la corrupció i obstaculitzar les actuacions dels propis investigadors. També apunta a Catalá per la seva responsabilitat en els nomenaments de Maza i Moix i per la seva "ingerència" en causes judicials. És la primera vegada en democràcia que la cambra reprova un ministre, o un Fiscal General o un fiscal anticorrupció que estan en actiu.

Els grups han coincidit a demanar el cessament de Maza i Moix per suposades ingerències en les investigacions com la filtració que va permetre que l´expresident de la Comunitat de Madrid sabés que estava essent investigat, l´elecció de Moix com a fiscal anticorrupció sense tenir prou currículum i l´actuació d´aquest per impedir algunes de les investigacions de l´operació ´Lezo´. Han apuntat també al ministre Catalá, a qui han reclamat la dimissió per episodis recents com l´sms que va enviar a González.

La diputada del PSOE Isabel Rodríguez ha assegurat que Catalá "s´ha allunyat de les seves responsabilitats com a ministre" i ha actuat com a "advocat de la defensa" dels casos de corrupció. Rodríguez ha acusat també el govern espanyol de "protegir els seus corruptes des del Ministeri de Justícia i la Fiscalia General de l´Estat" i d´haver posat la Fiscalia "al servei del PP". "Vostè ha posat el Ministeri de Justícia en l´estratègia de defensa de la corrupció del seu partit, i amb això està posant en risc les regles bàsiques de l´Estat de dret", ha dit.

La diputada del PDeCAT Lourdes Ciuró ha anunciat el vot a favor de la seva formació també en resposta a la judicialització del procés independentista. "Amb aquesta aprovació li diem al ministre que en els nomenaments no està bé prioritzar el concepte de lleialtat per sobre del de la honestedat, pels inhabilitats per permetre votar el 9N, pels membres de la Mesa del Parlament processats, per la consellera de governació i el director general, processats per comprar urnes en democràcia i perquè la Justícia a Espanya fa molt de temps que no és cega", ha dit Ciuró.

La diputada d´ERC Ester Capella ha anunciat també el vot de la seva formació a favor de la iniciativa. Capella ha assegurat que "la separació de poders no existeix" a l´Estat com ho demostren les "contínues interferències al Ministeri Fiscal". En aquest sentit, ha criticat durament que el ministre hagi optat per "tocar la lira" i intentar desacreditar les filtracions que apunten al Fiscal General de l´Estat i al fiscal anticorrupció. "Cessi el Fiscal General de l´Estat i condemni les contínues interferències al poder judicial i als fiscals que actuen cada dia diligentment als tribunals de l´Estat", ha dit Capella.

El diputat de C´s Ignacio Prendes ha demanat al govern espanyol que "rectifiqui" i retiri el suport al fiscal anticorrupció. "El cordó umbilical entre el govern i la fiscalia anticorrupció només fa que els ciutadans pensin que no hi ha independència judicial", ha dit Prendes, mentre que la diputada de Podem Gloria Elizo ha acusat el PSOE d´haver proposat de nou al Congrés un "brindis al sol" en forma de reprovació en comptes de donar suport a la moció de censura, però ha avançat el seu vot a favor de la iniciativa.

Per contra, el diputat del PP Carlos Rojas, ha acusat el PSOE d´haver llançat "acusacions falses" i ha recordat que tan Catalá com Maza han donat explicacions al Congrés. "Acusen el ministre d´ingerència a la Justícia, i això és fals", ha dit Rojas, que ha assegurat que "ningú a la Fiscalia ha dit que se´ls utilitzi" i "aquest govern mai ha donat ordres ni instruccions de cap classe al ministeri fiscal". Segons el diputat del PP, el PSOE actua per "ressentiment i radicalisme" i no té "alçada moral" per plantejar reprovacions mentre té dos expresidents autonòmics encausats per corrupció.