La Guàrdia Civil ha detingut catorze persones després de descobrir un frau alimentari d'abast nacional en una empresa càrnia burgalesa que elaborava productes de baixa qualitat alterant la seva composició i comercialitzant ultracongelat a tot Espanya sota l'etiquetatge de carn de boví.

Els agents van constatar que, almenys des de 2002, els diferents elaborats a la planta, distribuïts generalment com ultracongelats, podien arribar a contenir menys del 25% de carn bovina.

Segons ha explicat la Subdelegació del Govern, la naturalesa d'aquests productes, com hamburgueses o mandonguilles, impedia descobrir l'engany, una cosa que només era possible mitjançant una anàlisi en un laboratori especialitzat.

Fruit d'aquesta operació, s'han detingut i posat a disposició judicial a 14 persones pels delictes de Estafa i Contra els Drets dels Consumidors.

La investigació va permetre comprovar que en aquesta planta de transformació càrnia s'elaboraven productes en què, tot i reflectir en l'etiqueta una determinada proporció de boví, les anàlisis reflectien que, en un percentatge elevat, realment contenia porcí i, fins i tot, altres components alimentaris com complements del pa, greixos o soja.

L'abast de la comercialització sembla situar-se en "cotes molt elevades", ja que l'empresa denunciada fabricava productes de marca blanca que distribuïen en el mercat nacional.

La investigació ha determinat que les diferències entre els preus corresponents a la carn de boví ia la resta de matèries amb què es suplia la carn original proporcionava importants beneficis econòmics a l'empresa burgalesa.