El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat aquest dimecres al ple del Congrés dels Diputats que el referèndum que el govern de la Generalitat prepara per a la tardor "no es pot celebrar". "Sap perfectament que amb la Constitució e vigor la sobirania nacional correspon al conjunt del poble espanyol, i que per tant no es pot celebrar", ha dit en resposta a una pregunta del portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, que l´ha advertit que malgrat el seu ´no´ Catalunya celebrarà un referèndum d´autodeterminació "tard o d´hora" i l´ha convidat a "seure a dialogar".

El president espanyol ha reiterat que ell, "com la immensa majoria dels espanyols" vol que "seguim vivint junts, com sempre". "Ho vam decidir quan vam aprovar la nostra Constitució, on entre altres coses vam afirmar la unitat de la nació espanyola i la sobirania nacional", ha apuntat Rajoy, que ha emplaçat els partits independentistes a canviar aquesta realitat impulsant una reforma de la Constitució i sotmetent-la, en cas de victòria al Congrés, al criteri dels ciutadans espanyols, perquè "són tots els espanyols els que han de decidir el que volen que sigui el seu país".

Per la seva part, ha afegit, no farà cap moviment en aquesta direcció. "No em sembla raonable que per satisfer les seves pretensions em salti la llei, cosa que no faré perquè no hi crec i perquè mai ho faria sobre una causa tan profundament injusta com aquesta", ha dit.

El portaveu del PDeCAT, per contra, li ha recordat el principi democràtic i el fet que juristes com Rubio i Llorente o el mateix TC han defensat que amb aquesta Constitució és possible un referèndum. Per aquest motiu li ha demanat que tingui "voluntat política i audàcia" com la que va tenir fa 40 anys Adolfo Suárez pactant el retorn de Tarradellas i restaurant la Generalitat bans de l´aprovació de la Constitució i sense un marc legal específic que ho emparés.

Campuzano ha reiterat que aquesta "no és una demanda de partit, sinó de país" perquè la comparteix un 80% dels catalans i l´impulsen entitats transversals integrades al Pacte Nacional pel Referèndum. "Catalunya se sent nació i exercirà el seu dret a decidir tard o d´hora, i hi ha coses que no es poden evitar", ha dit Campuzano, que l´ha emplaçat a abandonar "tota esperança d´impedir el referèndum a través del conflicte competencial i el Codi Penal". "Segui a dialogar", ha conclòs.

Rajoy ha afirmat que intentar apel·lar al principi democràtic dissociant-lo de la Llei "no és admissible" perquè "el més important en una democràcia és que tots estem subjectes a l´imperi de la Llei". Ha insistit que amb la Constitució en vigor la sobirania nacional correspon al conjunt del poble espanyol "i per tant aquest referèndum no es pot celebrar", i ha criticat l´ús per part de Campuzano de la figura d´Adolfo Suárez, "perquè tots els que estem en aquesta cambra som plenament conscients que Suárez mai hagués liquidat la sobirania nacional i mai hagués anat en contra de la unitat nacional". Com tampoc ho hauria fet, ha dit Rajoy, el president Tarradellas.

"Senyor Campuzano, vostès són els que han organitzat aquest plantejament i han deixat molt poc marge", ha dit Rajoy, que ha acusat les forces independentistes de circumscriure el diàleg al referèndum i a la seva celebració "sí o sí".