El tribunal de l´Audiència Nacional que jutja el cas Gürtel -presidit pel jutge Ángel Hurtado- ha acordat aquest dimarts per majoria (dos vots contra un) citar a declarar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com a testimoni al judici per la trama de corrupció. Així ho ha anunciat el mateix Hurtado durant la sessió d´aquest dimarts malgrat que la Fiscalia i l´Advocat de l´Estat s´havien oposat a la seva citació perquè consideren que no és "ni útil ni necessària" i que seria "redundant" respecte a l´existència d´una caixa B del PP. El tribunal atén d´aquesta manera la petició de l´Associació d´Advocats Demòcrates per Europa (ADADE), que havia demanat que el president espanyol testifiqués per aclarir l´existència de la comptabilitat paral·lela del partit. Els magistrats hauran de determinar ara el dia de la citació de Rajoy i si aquest pot comparèixer per videoconferència.

Després d´una breu deliberació, Hurtado ha anunciat a la sala l´acord. Segons el president del tribunal, els jutges consideren que la petició de testimoni del president espanyol és "admissible" i per tant "l´accepten", malgrat que la petició no havia prosperat en dues ocasions anteriors.

Els jutges atenen la proposta d´ADADE, que a finals de març van enviar al tribunal una petició de 23 pàgines perquè trenqués la "urna de vidre" i cités a declarar Rajoy com a testimoni. L´associació d´advocats considera que el líder del PP és el "graó fonamental de la cadena de proves" i que la seva declaració és "coherent i necessària". Segons l´acusació particular "no seria raonable" citar a declarar els càrrecs subalterns del PP i no "el que ostenta la màxima jerarquia a l´organització".

La declaració de Rajoy com a testimoni tindrà com a base legal l´article 412 de la Llei d´Enjudiciament Criminal, que estableix que els alts càrrecs de l´Administració de l´Estat -i també el president espanyol- estan obligats a declarar com a testimoni quan ho sol·licita un jutge. Amb tot, el mateix article permet que no ho hagin de fer en seu judicial. També obre la porta que ho puguin fer per escrit quan estiguin citats per qüestions sobre els que tenen coneixement per raó del seu càrrec, tot i que en aquesta ocasió la citació té a veure amb la seva activitat com a president del PP, i no del govern espanyol.

Abans d´anunciar la decisió, l´Advocat de l´Estat, la Fiscalia i el PP s´han oposat frontalment a la petició. La fiscal Concepción Nicolás ha assegurat que el testimoni de Rajoy no tenia utilitat per a la causa, mentre que l´Advocat de l´Estat, Edmundo Bal, ha assegurat que no hi ha cap element que demostri que Rajoy tenia coneixement de la trama Gürtel. La representació del PP també s´ha oposat a la petició, igual que la de Bárcenas, mentre que la del PSOE s´hi ha adherit.

Rajoy haurà de declarar al judici de la primera part de la trama Gürtel, que afecta les activitats de la trama dirigida per Francisco Correa entre els anys 1999 i 2005, etapa en que Rajoy era secretari general del PP i va actuar com a director de diverses campanyes electorals de a seva formació. El seu testimoni se sumarà a la d´un llarg reguitzell d´exalts càrrecs del partit, com Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja, Ángel Acebes i Francisco Álvarez Cascos, que també estan citats com a testimonis. S´hi afegeixen també altres responsables actuals del PP, com el vicesecretari Javier Arenas i Esperanza Aguirre.