L'integrant del 'grup de Luhuso', Michel Tubiana, ha comunicat que ETA ha lliurat la localització de 120 armes de foc, tres tones d'explosius, i milers de detonadors i munició distribuïts en vuit zulos.

Tubiana ha donat a conèixer aquestes dades en una roda de premsa celebrada en l'Euskal Museu de Baiona (França), en la qual han comparegut junt també al denominat 'artesà de la pau' Michel Berhokoirigoin, Harold Good i Matteo Zuppi -que han "verificat el procediment"- i Anais Funosas, representant de Bake Bidea.

A mitja tarda, la Policia francesa ja havia localitzat set dels vuit zulos d'ETA.

Segons ha assenyalat Michel Tubiana, aquest matí els autodenominats 'artesans de la pau' han comunicat a la CIV i representants internacionals les coordenades de vuit llocs on es troba l'arsenal d'ETA. "Els hem demanat que el procediment que duguin a terme davant les autoritats franceses s'inscrigui dins d'un procés de pau justa i duradora", ha afirmat.

Els vuit zulos contenen 120 armes de foc, tres tones d'explosius i munició i detonadors "difícil de quantificar". "La jornada s'ha desenvolupat estupendament, sota l'autoritat de l'alcalde de Baiona i ha jugat un paper que mereix un homenatge per la seva comprensió del procés", ha afegit.

En els llocs facilitats per ETA hi haurà 172 observadors, que estaran presents en els llocs per verificar la recollida de les armes per les autoritats franceses. Cap a les 11 del matí, sembla que tot el procés "es desenvolupa bé". "Els nostres observadors estan en diversos llocs i en diversos llocs les forces de l'ordre ja han entrat en acció", ha asseverat *Tubiana.

Els verificadors confirmen el desarmament d'ETA

Ram Mannikalingam, líder de la Comissió Internacional de Verificació (CIV), ha afirmat que seran les autoritats franceses les que s'encarreguin dels arsenals de les armes que es troben en els zulos, la localització dels quals ha estat lliurada pels verificadors. Ha estat l'integrant del denominat 'grup de Luhuso', Jean Noël Etcheverry, qui les hi ha fet arribar.

Segons la CIV, els mediadors "han verificat" que ETA ha complert el seu compromís de cessar totes les seves accions violentes. En aquest sentit, ha reivindicat que al gener de 2014 la Comissió va comprovar que la banda havia segellat una quantitat específica d'armes, municions i explosius. No obstant això, aquell episodi conegut com el de les caixes de cartró es va revelar com un ardit de la banda.

No obstant això, asseguren que aquest serà "el primer pas cap al desarmament d'ETA". També destaquen que el 27 de maig i el 6 d'abril de 2017, respectivament, els Parlaments navarrès i bascos van avalar el paper dels verificadors internacionals en el desarmament "unilateral, complet, definitiu i verificable d'ETA".

Aquest col·lectiu ha rebut avui informació de la localització de les armes i explosius, que ha estat posada immediatament en mans de les autoritats franceses, que s'encarregaran de recollir i verificar l'arsenal d'ETA. La CIV no estarà involucrada en aquesta fase.

Victòria de la democràcia

El verificador ha recordat que es desarma l'última organització armada d'Europa i que és la "victòria de la democràcia sobre la violència". A més, ha assegurat que es tracta d'"un model inèdit" de desarmament en la història.

Segons ha explicat, des de 2011, la Comissió ha treballat "estretament" amb "actors polítics i socials bascos", incloent al Govern basc, partits polítics, sindicats, patronal i l'església catòlica basca.

Armes "netes" de proves

La banda ha lliurat les coordenades dels zulos, situats en terrenys boscosos. En principi són arsenals que no han utilitzat perquè el normal és que les armes usades en accions terroristes les hagin fet desaparèixer.

Aquestes fonts opinen que ETA no s'arriscarà a posar a la disposició de les forces de seguretat algunes armes que poden ser clau per a la resolució d'atemptats encara sense esclarir. Per això es mostren convençudes que és armament "net" de proves. D'aquesta manera serà difícil llançar llum sobre els 224 atemptats de la banda sense resoldre.

No obstant això, no és descartable que hi hagi armes que hagin estat emprades per cometre atemptats, però estarien desproveïdes d'empremtes dactilars i restes d'ADN, la qual cosa impediria l'esclariment d'aquests crims.

Què passarà després del desarmament d'ETA?

Ara, la Policia francesa haurà de confirmar que efectivament ETA s'ha deixalla de tot el seu arsenal.

El Govern basc també ha anunciat que realitzarà comprovacions per donar credibilitat al desarmament mitjançant un procés de confirmació i verificació que, no obstant això, "no es podrà completar al cent per cent" el dia 8, per la qual cosa serà necessari realitzar "un treball posterior".

Hi haurà detencions?

Una de les grans preocupacions de la comissió de verificadors que dirigeix el ceilandès Ram Manikkalingam és que es detingui a persones propietàries de cases en les quals ETA ha guardat armament amb la connivència i el coneixement de les mateixes.

Fins i tot es barreja la possibilitat que alguns arsenals es trobin en cases que han estat llogades i els actuals inquilins de les quals desconeixen el que allí s'amaga.

Quina diferència hi ha amb altres processos de desarmament?

El desarmament d'ETA és un desarmament unilateral que no ha estat pactat ni amb el Govern espanyol ni amb el gal. Aquesta és la principal diferència amb altres processos similars com el de l'IRA o les FARC.

Tant a Irlanda del Nord com a Colòmbia va haver-hi una negociació i un acord de pau, alguna cosa que no ha ocorregut en el cas d'ETA. I és que els executius espanyol i gal s'han negat en rodó a pactar amb la banda, motiu pel qual, en principi, el desarmament mancarà de contrapartides.

A més, en lliurar les armes a la Justícia francesa, ETA accepta no destruir l'armament, que serà analitzat per descobrir possibles delictes. En el cas de les FARC i l'IRA, totes les armes van ser destruïdes.

Una altra diferència és que el desarmament d'ETA serà complet en un sol acte, si no es té en compte el simulacre de 2014, mentre que l'IRA va fer un lliurament d'armes en quatre terminis i les FARC de moment solament s'han desprès d'una part del seu arsenal.