La dona que portava diversos dies morta amb els seus fills a la casa desatesos estava "des de feia mesos" al punt de mira dels Serveis Socials, però tot i així no es va poder evitar el tràgic desenllaç. "Des de feia mesos s'havien activat tots els sistemes de protecció de menors i els protocols, els Serveis Socials comunitaris, la Policia Local de Palma, a través del policia tutor ... Però és un cas complex, la família no acceptava cap tipus d'ajuda". Són declaracions de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, que ha lamentat "aquesta situació impròpia del segle XXI en un país desenvolupat".

Santiago ha explicat que s'havia activat des de feia temps el protocol d'absentisme escolar, en haver detectat el col·legi dels nens que aquests no anaven a classe des del passat setembre. Els menors es troben ara a l'hospital de Son Espases, "i seran traslladats a un centre de menors de primera instància" quan es trobin bé, ha indicat la consellera.

"S'intentarà localitzar al pare, i es valorarà la capacitat de que els nens vagin amb ell", ha indicat Santiago que és una de les línies en què es treballa ara. "És un problema complex, es tracta d'una família sense cap xarxa social ni familiar, amb un progenitor absent i l'altre (la mare) que evitava la intervenció dels Serveis Socials", ha especificat Fina Santiago. "No és cap excusa", ha postil·lat.

La consellera s'ha mostrat molt prudent a l'hora de facilitar informació, pel caràcter privat d'aquests expedients, i ha cridat a incrementar els esforços i recursos en els Serveis Socials comunitaris per detectar aquest tipus de casos i actuar amb major eficàcia.