La Guàrdia Civil ha detingut a Segòvia un presumpte gihadista com a responsable de tasques de propaganda d'Estat Islàmic i disposat a cometre un atemptat, que havia estat condemnat l'any 1985 per un assassinat dels Grups Antiterroristes d'Alliberament (GAL).

El Ministeri de l'Interior ha informat en un comunicat que es tracta d'una persona nascuda a Irun (Guipúscoa), que havia viatjat a zones de conflicte a Afganistan, Síria i Palestina, i la radicalització de la qual era tan extrema que la Guàrdia Civil sospita que estava buscant els mitjans per cometre una acció suïcida contra mitjans de transport.

Fonts de la recerca han assegurat que es tracta de Daniel Fernández Aceña, condemnat a 29 anys de presó -dels quals en va complir 18- l'any 1985, quan tenia 26 anys, per l'assassinat del treballador ferroviari francès Jean-Pierre Leiva a la localitat francesa d'Hendaia.

Després de la seva radicalització i conversió, l'arrestat, amb antecendentes psiquiàtrics, va iniciar el seu adoctrinament fins al punt de convertir-se en un actor solitari amb disponibilitat per dur a terme accions violentes.

Les fonts han ressaltat que es tracta d'un dels suposats gihadistes més perillosos detinguts pels serveis d'informació de la Guàrdia Civil, encara que els investigadors hauran d'analitzar ara la documentació confiscada per constatar si tenia plans avançats d'atemptat. La seva perillositat ve avalada, han afegit les mateixes fonts, pel seu perfil, ja que ja havia assassinat abans, havia estat a la presó i tenia antecedents psiquiàtrics, entre altres característiques.

Segons un comunicat del Ministeri de l'Interior, Fernández Aceña va néixer a Irun (Guipúscoa), havia viatjat a zones de conflicte a Afganistan, Síria i Palestina, i la seva radicalització era tan extrema que la Guàrdia Civil sospita que estava buscant els mitjans per cometre una acció suïcida contra mitjans de transport. No es descarta que l'individu, que era molt actiu a les xarxes socials recolzant les accions terroristes a Europa i difonent consignes gihadistes, compti amb la col·laboració de terceres persones.

Interroguen a un veí de Valsaín

La Guàrdia Civil està interrogant en un registre domiciliari a un veí de Valsaín (Segòvia) per la seva suposada vinculació amb el gihadista Daniel Fernández Aceña.

Fonts de la Subdelegació del Govern han informat que els agents estan interrogant a aquest home per aclarir si té algun tipus de relació amb els fets, encara que de moment no s'han trobat indicis de la seva col·laboració amb el suposat terrorista.

D'altra banda, diversos veïns de la zona han explicat que Daniel Fernández visitava amb freqüència aquest domicili de Valsaín i fins i tot asseguren que mantenia una estreta relació amb aquest home i que creuen que van arribar a conviure durant un temps. Les mateixes fonts apunten que aquest home, "estrany i poc sociable" d'uns 55 anys i amb dos fills, ja havia estat detingut en altres ocasions per tinença de drogues.

L'Audiència Nacional l'havia condemnat, al costat de Mariano Moraleda Muñoz, com a membre del comando Jaizubia dels GAL per assassinat amb premeditació i traïdoria, pertinença a banda armada i tinença il·lícita d'armes.

Els investigadors estan registrant el seu domicili a la ciutat de Segòvia i un altre habitatge en la localitat propera de la Granja.