06 de desembre de 2016
06.12.2016

Rajoy situa la unitat d'Espanya com a línia vermella per a la reforma constitucional

El president espanyol diu que el PP està disposat a "considerar" qualsevol "reforma raonable" però demana saber primer "que es vol reformar"

06.12.2016 | 12:58
Rajoy, el president del Suprem Carlos Lesmes, el del Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i la presidenta del Congrés, Ana Pastor.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha apuntat aquest dimarts a les portes dels actes institucionals del Dia de la Constitució que la seva formació està "disposat a considerar qualsevol reforma raonable" de la Constitució, però ha dit que cal saber prèviament "que es vol reformar", "quins temes es tractaran i quins no" i "tenir una idea aproximada de quin és el final" de la reforma. Per primera vegada, Rajoy ha citat els aspectes que els populars consideren que cal "preservar". Segons ha apuntat, el PP situa com a línies vermelles d'aquest procés que no es toquin aspectes com "la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols, els drets i llibertats fonamentals, la pertinença a Europa, i els pilars bàsics de l'Estat del benestar: les pensions, la sanitat i l'educació".

Rajoy ha fet aquestes manifestacions després que els portaveus de totes els formacions parlamentàries apuntin ja a l'obertura d'una subcomissió per a la reforma de la Constitució aquesta legislatura. El president espanyol ha assegurat que la Carta Magna va ser "un gran encert de tots els espanyols" que "es pot reformar", però que precisa, prèviament, un cord. "Crec que aquestes coses convé parlar-les i pactar-les. És important saber que es tocarà i que no, i fixar amb claredat que es preservarà", ha dit.

En aquest sentit ha insistit que "cal preservar" la unitat d'Espanya, la sobirania nacional la igualtat dels espanyols, els drets i llibertats fonamentals, la pertinença a Europa, i les pensions, la sanitat i l'educació, perquè "són els pilars bàsics de la convivència". "A partir d'aquí es pot parlar, però cal ser prudents i saber que es el que es vol modificar", perquè "convé conèixer e principi i el final" d'un procés sobre el que no es pot "frivolitzar" ni pot ser un cúmul "d'ocurrències n històries".

Segons Rajoy la Constitució és "el pacte més important que s'ha fet a Espanya en els últims 40 anys" que afirma la "unitat nacional" i la "igualtat dels espanyols", a més de garantir "els drets individuals" a un país que "ha millorat molt la renda per càpita els últims anys". "Crec que amb la Constitució Espanyola hem viscut una de les etapes de més progrés de al nostra història com a nació", ha dit.

El president espanyol ha reivindicat "l'esperit de consens i de diàleg" de la Constitució i ha demanat recuperar-lo aquesta legislatura on la composició de la cambra "és molt diferent a la d'altres parlaments" perquè " ningú té majoria". "Això no ha de ser un obstacle per fer els coses bé sinó una oportunitat per treballar tots conjuntament", ha dit. "

En aquest marc ha insistit que "està satisfet de com s'ha iniciat aquest nou mandat", amb acords sobre el sostre de despesa, els objectius d'estabilitat, el deute públic, això com per la constitució de comissions com la del pacte de Toledo per parlar de pensions, o també la comissió del pacte educatiu de violència de gènere. "És positiu que en parlem, nosaltres ho intentarem però si tots veiem aquesta legislatura no com un problema sinó com una oportunitat penso que les coses poden anar bé en el futur", ha conclòs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema