La percepció de la situació política a l´Estat ha millorat lleugerament aquest novembre després de la investidura de Rajoy i la fi a més de 10 mesos de bloqueig i manca de govern. Segons les dades de l´últim baròmetre del Centre d´Investigacions Sociològiques (CIS) -publicat aquest dilluns 5 de desembre i elaborat entre l´1 i l´11 de novembre- han baixat quasi un 14% el total d´espanyols que consideren que la situació política general d´Espanya és "dolenta o molt dolenta". Tot i així, encara són majoria amb un 74,3% dels ciutadans (davant del 88,1% del passat octubre). El 19,6% dels enquestats afirma que la situació és "regular", mentre que només el 3,8% aposta per "bona o molt bona". De fet, la falta de govern ja no apareix dins la llista dels principals problemes dels espanyols, que encapçala un mes més l´atur (citat per un 72,9% dels enquestats, un 1,5% més que a l´octubre), i la corrupció i el frau (amb un 36,1%). Entre les preocupacions que més creixen se situen les pensions, la sanitat i l´educació.

L´educació és un problema per al 14,4% dels enquestats aquest novembre (era un 11% el mes passat) mentre que la sanitat ho és per a un 13,6% dels espanyols, situant-se en les posicions cinquena i sisena respectivament. Les pensions preocupen al 5% dels enquestats aquest penúltim mes del 2016 i escalen fins al 8è problema principal que existeix actualment a Espanya. El terrorisme internacional es manté en un baix 0,8%, mentre que la independència de Catalunya preocupa només a un 0,6% de la població -una dècima menys que a l´octubre i lluny de l´1,4% del febrer-. Pel que fa a l´organització territorial de l´Estat, poques diferències respecte als últims mesos. Un 37,3% dels enquestats aposta per un Estat amb comunitats autònomes com l´actual, un 18,5% voldria un Estat amb un únic govern central sense autonomies i un 13,5% un Estat on les CC. AA. tinguessin més autonomia. El percentatge que vol un Estat on les CC. AA. poguessin convertir-se en estats independents és del 9,4% (era el 10,1% a l´octubre).

Un 35% dels espanyols, ni interessats ni preocupats pel medi ambient

El baròmetre del CIS d´aquest novembre ha dedicat un apartat sobre biodiversitat on es desprèn que el 56% dels espanyols es considera "poc o gens informat" pel que fa a temes relacionats amb el medi ambient. De fet, només el 14,8% dels enquestats reconeix que sent interès i preocupació pels problemes del medi ambient, mentre que un 46,3% es mostra interessat però no preocupat i un 35% afirma que no té interès ni preocupació pels problemes del medi ambient. Segons el baròmetre del CIS, els tres temes ambientals que més preocupen als espanyols són la contaminació humana de rius, llacs i aigües subterrànies (54,8%), l´augment de la temperatura de la Terra (53,1%) i l´esgotament dels recursos naturals (30,6%). Finalment, i davant la pregunta sobre amb quina freqüència han deixat d´utilitzar el cotxe per qüestions mediambientals, un 45% dels enquestats ha afirmat que "mai", un 16,9% diu que "alguna vegada" i només un 1,9% ha afirmat que "sempre".