El president del govern central i del PP, Mariano Rajoy, ha encapçalat aquest dijous l'homenatge que la cúpula del seu partit, així com centenars de representants de la política i la societat civil valenciana, ha brindat a l'exalcaldessa de València Rita Barberá, morta aquest dimecres a Madrid després de sofrir un infart.

El tanatori municipal ha estat lloc de trobada, des de primera hora del matí, per a desenes d'antics companys polítics de Barberá, tant en la política local com en la regional i nacional, així com empresaris, personalitats del món de l'esport o particulars que han volgut acomiadar qui va ser alcaldessa de la ciutat durant vint-i-quatre anys.

La capella del tanatori que ha acollit la missa funeral per la senadora morta, que per desig exprés de la família no havia de comptar amb representants d'institucions ni partits, no ha tingut aforament suficient per acollir la gran quantitat de persones que han acudit a les exèquies, de manera que pràcticament la meitat s'ha congregat a les portes, en el rebedor del tanatori.

La incineració de les restes mortals de María Rita Barberá Nolla estava prevista per les 17 hores, segons s'anunciava, com és habitual en aquestes instal·lacions, en uns panells a l'entrada.

Mariano Rajoy ha arribat al tanatori de València al voltant de les 15.20 hores, al costat de la secretària general del partit i ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal.

El president ha assegurat davant els mitjans que para ell "va ser un enorme honor ser amic" de la "extraordinària" exalcaldessa que, al seu judici, va canviar València com en cap altre lloc d'Espanya. "Vinc aquí com a president del PP i amic de Rita. La conec des de fa més de 30 anys, hem treballat junts en el partit i vaig tenir l'honor d'haver-la ajudat el 1991 a negociar la seva arribada a l'alcaldia de València", ha relatat. Al final de la cerimònia, Rajoy ha abandonat el tanatori entre aplaudiments.

A més, han estat presents a la cerimònia la presidenta del Congrés, Ana Pastor; la diputada del PP Celia Villalobos; els exministres Ana Mato i José Manuel Soria; la senadora Susana Camarero i la presidenta del PP d'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, entre altres personalitats del partit.

L'expresident de la Generalitat Francisco Camps, que va formar part de l'equip de govern de Barberá a l'Ajuntament de València abans de fer el salt, primer, al Congrés i, després, a la Delegació del Govern i la presidència de la Generalitat, ha emplaçat a "un altre moment" comentar el paper del PP en l'última etapa de Rita Barberá. Al seu judici, aquest és un dia "tràgic" on solament cal "resar i recordar" algú "insubstituïble".

A més dels elogis al paper transformador que va exercir Barberá sobre la ciutat de València i la seva transcendental aportació als èxits electorals del PP, els regidors que van compartir amb ella el govern de la ciutat en l'última etapa s'han mostrat especialment crítics amb la pressió mediàtica que, al seu judici, va sofrir la exalcaldesa i també amb el rebuig de part del partit, motiu pel qual han reclamat un examen de consciència.

Segons l'edil Félix Crespo, a la senadora se li va aplicar "una sentència en vida" i "no ha pogut assumir les vexacions, l'insult, el menyspreu i l'oblit de punts amb els quals va treballar i li van voler".

També la exconcejala de Cultura Mayrén Beneito ha opinat que "segur que li ha pesat estar apartada dels seus companys -va abandonar la militància al setembre, a petició del partit-. Ella va aguantar perquè volia defensar-se i que se sabés que era innocent". "Ella -segons ha revelat- va pensar en marxar i de fet ho vam parlar, però l'hi va demanar (María Dolores de) Cospedal i el seu gran amic (Mariano) Rajoy i per això i pel poble de València va continuar".

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha presidit la missa funeral i, abans d'entrar al tanatori, ha fet referència a la "condemna pública" i "injusta" que, al seu judici, va pesar sobre Barberá. En l'homilia pronunciada, segons informa el Arzobispado, Cañizares ha dit que Barberá va viure "fent el ben i sent testimoni de l'amor a tots sense exclusió a ningú" i ha dit a la seva família que volia i admirava "de debò" a la exalcaldesa.

La catedral acollirà dilluns a les 19.30 hores una missa funeral en la seva memòria, oberta al públic i convocada per la Diòcesi de València.

Des d'ahir, a l'Ajuntament roman obert un llibre de condolences en el qual han signat ja centenars de persones. València viu avui el segon dels seus tres dies de dol oficial.