ACN Madrid .- El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts per 248 vots a favor i 91 en contra el suplicatori del Tribunal Suprem per poder jutjar penalment l'exconseller de la Presidència, Francesc Homs, per la comissió de suposats delictes de desobediència i prevaricació en l'organització de la consulta del 9N de 2014. La petició ha estat acceptada gràcies als vots del PP, Grup Socialista (PSOE i PSC) i C's, mentre que han votat en contra Podem, En Comú Podem, ERC, PDECAT, Compromís, PNB, En Marea i Bildu. Ha estat després d'un debat i una votació que s'han celebrat a porta tancada.

A la seva intervenció davant la cambra Homs ha apuntat que el d'avui és un acte de "debilitat" del Congrés dels Diputats que posa de manifest que l'executiu espanyol està "judicialitzant la política i polititzant la justícia". Ha assegurat que els responsables polítics del 9-N tornarien a actuar de la mateixa manera i ha recordat que la Fiscalia es va oposar inicialment al seu processament i va canviar de criteri després de la seva elecció com a diputat. "Venceran però no convenceran", ha dit Homs, que ha defensat que posar les urnes en democràcia no hauria de ser delicte i ha criticat també que la votació i es debat s'hagin celebrat a porta tancada. El seu discurs ha estat aplaudit a peu dret pels diputats de Podem i les seves confluències, així com ERC, PDECAT, PNB i la resta de grups que s'han oposat al suplicatori.

Al llarg de la sessió també s'ha produït una Picabaralla entre el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, i el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Domènech ha assegurat que el 'no' de Podem aposta per un nou camí en la resolució del conflicte a Catalunya on cal apostar pel diàleg. Girauta ha afirmat que a Catalunya es viu "un malson" i ha assegurat que "no hi ha democràcia sense llei".

El diputat d'ERC Joan Capdevila ha advertit la cambra que "com més intensament l'Estat nega a Catalunya la democràcia, la justícia i la llibertat" i "persegueix els seus representants", més "gran, urgent, legítima i comprensible és la necessitat que construïm un nou estat independent". El portaveu del PNB, Aitor Esteban, que ha apuntat que amb aquest suplicatori sembla que s'utilitzi els tribunals per influir a la cambra i ha recordat que aquest és un cas "exclusivament polític".

PP, PSOE i C's han donat llum verda al suplicatori, tal com ja van fer quan es va sotmetre a la Comissió de l'Estatut del Diputat. En dos discursos tècnics, populars i socialistes han justificat el vot afirmatiu. El diputat socialista Carlos Sahuquillo ha assegurat que no hi ha cap motiu per oposar-se al suplicatori.

Culmina d'aquesta manera un procés al Congrés en que Homs ha denunciat les traves constants per part dels partits majoritaris per poder defensar el seu cas. El portaveu del PDECAT va demanar diverses compareixences en comissió que li van ser denegades i posteriorment es va queixar perquè no va poder accedir a una còpia dels documents del suplicatori, que només va poder consultar de manera ocular. Finalment aquest dimarts la Mesa li ha denegat que el debat i votació en ple se celebressin en obert, i no a porta tancada, com estableix el Reglament.

El d'aquest dimarts és el 31è suplicatori que aprova el Congrés dels Diputats, però dista dels seus predecessors en el fet que té una vinculació política directa. Els tres últims suplicatoris són els dels diputats del PP Vicente Ferrer (2013), Arsenio Pacheco (2011) i Nacho Uriarte (2010). Tots tres per donar positiu en control d'alcoholèmia. El Congrés no denega cap suplicatori des de 1988, quan la majoria absoluta del Grup Socialista va fer caure una petició per jutjar l'exministre de l'Interior José Barrionuevo.

Acte de suport a Homs

L'exconseller de la Presidència ha rebut aquest dimarts a Madrid el suport institucional i polític del Govern i dels partits que han votat en contra d'aquest suplicatori perquè entenen que és un episodi més de judicialització del procés independentista. Ha estat en un acte davant del Congrés on han estat presents el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, l'expresident Artur Mas, i representants de Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís, PNB i Bildu.

En el transcurs de l'acte el president de la Generalitat ha advertit que el judici a Francesc Homs per l'organització del 9-N "omple de més pedres la maleta del diàleg" i "converteix en retòrica la gesticulació" dissenyada per l'equip de Rajoy per llançar a Catalunya aquest missatge. "Avui els fets certifiquen que els conceptes de diàleg que tenim alguns no és compartit" pel govern espanyol, ha apuntat.

La figura del suplicatori

El suplicatori és un requisit procedimental perquè el Tribunal Suprem pugui jutjar penalment un membre de les Corts (diputat o senador) com és en aquest cas el portaveu del PDECAT al Congrés, Francesc Homs. La seva funció és protegir la cambra d'ingerències judicials que pretenguin alterar la seva composició i majories. Un cop aprovat, el Suprem pot iniciar el judici a Homs, que s'enfronta a penes d'inhabilitació pels delictes de prevaricació i desobediència a la decisió del Tribunal Constitucional de no permetre que se celebrés la consulta del 9-N.