El Ministeri d'Educació, Cultura i Esport reformarà per decret llei la LOMCE perquè l'avaluació final de batxillerat sigui molt similar a la Selectivitat actual, amb exàmens només de les assignatures troncals de 2n i no dels dos cursos de l'etapa com estableix la llei. A més, l'avaluació de 4t de l'ESO serà mostral, és a dir, no la realitzaran tots els centres, sinó només alguns triats les comunitats autònomes, i versarà només de les troncals del curs.

Aquestes són les principals novetats de l'esborrany del projecte de reial decret llei, avançades per Onda Cero, al text del qual ha tingut accés Europa Press. El document el discutirà el ministre Íñigo Méndez de Vigo amb els responsables d'Educació de les comunitats autònomes a la Conferència Sectorial convocada per al proper 28 de novembre.

Tant la LOMCE com els últims esborranys sobre les característiques d'aquestes avaluacions indiquen que els alumnes que vulguin accedir a la Universitat el curs vinent 2017-2018 s'han d'examinar no només de les assignatures troncals de segon de Batxillerat, sinó també d'algunes matèries de primer, una cosa que estava generant molt desconcert en la comunitat educativa, que demanava de forma unànime el restabliment de l'antiga Selectivitat.

Respecte a la de 4t de l'ESO, el Ministeri també cediria a les peticions de la majoria de les comunitats autònomes i de les organitzacions de la comunitat educativa, ja que va més enllà del compromís anunciat pel president del Govern, Mariano Rajoy, de suspendre els efectes acadèmics d'aquestes proves fins aconseguir el pacte educatiu.

Amb aquest decret llei no només desvincula la prova a l'obtenció del títol, sinó que permetrà a les autonomies que l'avaluació tingui caràcter mostral i no censal, de manera que no l'hagin de realitzar tots els alumnes de 4t de l'ESO d'Espanya, sinó només els d'alguns centres. Igual que la de Batxillerat, aquesta prova no versarà sobre continguts dels quatre cursos de l'etapa, sinó de les troncals generals i d'opció de 4t.

Fonts ministerials han indicat a Europa Press que l'esborrany d'aquest projecte de decret llei el va enviar Educació als "negociadors" del PSOE aquest dijous 17 de novembre. En el text indica que les noves condicions es mantindran "durant un temps prudencial i suficient" fins a arribar al pacte educatiu i les mateixes fonts han explicat que aquest termini ho ha d'acordar Méndez de Vigo amb les comunitats autònomes en la pròxima Conferència Sectorial del 28 de novembre .

Dimarts passat, al Congrés dels Diputats, durant el debat d'una proposició de llei del PSOE per tramitar la paralització de la LOMCE, el ministre va anunciar aquest decret per suspendre els efectes acadèmics, però sense donar detalls sobre el contingut. Després, en declaracions als mitjans a la sortida del hemicicle, es va mostrar "obert" a les propostes que els consellers puguin fer-li a la trobada del 28 de novembre i va assegurar que no es tancava "a res".