El president del Govern, Mariano Rajoy, ha decidit apartar alguns dels homes forts -i a la vegada polèmics- del seu mandat anterior, com son Jorge Fernández Díaz i José Manuel García-Margallo, que queden fora del nou govern, o Cristóbal Montoro, que perd competències. Manté la plena confiança, en canvi, amb Soraya Sáenz de Santa Maria, i incorpora la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, (Defensa), l'encara alcalde de Santander, Iñigo de la Serna (Foment) i l'exalcalde de Sevilla Juan Ignacio Zoido (Interior).

També s'estrenaran Álvaro Nadal, Dolors Montserrat -única representant del PP català- i Alfonso Dastis. Aquest darrer ha estat alguna de les sorpreses de la llista de Rajoy, ja que el nou ministre d'Asumptes Exteriors era fins ara era ambaixador d'Espanya davant la UE.

Premi per a De Guindos

Si l'entrada al govern més previsible era la de María Dolores de Cospedal - a qui Rajoy ha premiat amb una de les carteres més potents, Defensa- hi ha un altre nom que en també surt ben parat. És el de Luis de Guindos, que no només es manté com a ministre d'Economia i Competitivitat, si no que també afegeix les competències d'Indústria, mentre que Cristóbal Montoro seguirà dirigint Hisenda i Función Pública.

Així, Luis de Guindos liderarà un macroministeri econòmic i gestionarà també les competències d'Indústria.

Fátima Báñez torna a ser la triada per comandar el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.

Per la seva banda, Isabel García Tejerina ha tornat a rebre la confiança de Mariano Rajoy per estar al capdavant d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Menys funcions per a Montoro

Cristóbal Montoro, com a Ministeri d'Hisenda, manté les competències de Función Pública però no les d'Administracions Territorials, que passen a les mans de la Vicepresidencia del Govern, que dirigirà Soraya Sáenz de Santamaría.

Rafael Catalá es manté també com a ministre de Justícia.