L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez ha renunciat avui al seu escó de diputat al Congrés per no veure's obligat a incomplir el mandat del Comitè Federal del seu partit de abstenir-se en la definitiva votació de la investidura de Mariano Rajoy.

Sánchez ha trencat en un plor contingut en la roda de premsa que ha ofert al Congrés per anunciar la seva renúncia a l'acta de diputat, en el moment en què es disposava a explicar "com de dolorosa" li resulta la decisió que ha pres.

Sánchez, que ha estat deu segons sense poder parlar de l'emoció, ha subratllat que aquesta no ha estat "fàcil" per a ell, però que no podia "fallar" als "militants amb o sense carnet" que li donen suport.

Desitja sort a Mariano Rajoy

L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez ha desitjat "sort" i "encert" a Mariano Rajoy com a president del Govern, perquè el seu encert serà bo per al conjunt dels espanyols.

"Des de la discrepància profunda que tinc cap al que representa, crec que és més que evident, li desitjo sort i encert", ha assenyalat Sánchez als mitjans en una declaració sense preguntes al Congrés, després de renunciar al seu escó de diputat.

Sánchez ha advertit, però, que "els fets no l'avalen", ni la seva acció de Govern en el passat "ni la seva obstinació a no assumir cap responsabilitat política pels casos de corrupció que l'afecten en primera persona".

Ni tampoc l'avalen, segons el parer de Sánchez, la seva intenció expressada aquests dies al debat d'investidura de continuar amb les seves polítiques i no abordar les reformes que necessita el país.

"Espanya necessita una alternativa creïble a les polítiques del PP i en això he vingut treballant durant aquests escassos dos anys i en seguiré treballant des d'ara mateix", ha afegit.

Demana no trencar l'aliança amb el PSC

Sánchez ha demanat a la gestora que no expulsi els diputats que diguin "no" a la investidura de Mariano Rajoy i que mantingui l'actual marc de relació amb el PSC.

A la roda de premsa que ha ofert al Congrés dels Diputats després de lliurar l'escrit de renúncia a l'escó, en una declaració llegida després de la qual no ha admès preguntes de la premsa, ha demanat "expressament" a la gestora que "no triï el camí de l'expulsió "dels diputats que no acatin l'abstenció.

"I ni molt menys trencar l'aliança amb el partit germà del PSC", ha afegit tot seguit.

Segons les seves paraules, si la gestora optés per l'expulsió i la ruptura de l'aliança amb els socialistes catalans, cometria "un error" que en qualsevol cas, ha puntualitzat, "només podria fer-se en el marc d'un congrés federal".

Pedro Sánchez, a més, ha exposat una defensa de l'actual "marc de relació" amb el PSC que dirigeix ??Miquel Iceta i que fa pocs dies, en el seu Consell Nacional, va determinar que mantindria el no en la segona votació de la investidura de Rajoy, la qual tindrà lloc en unes hores.

"Som molts els que defensem el marc de relació entre PSOE i el PSC, i som molts els que defensarem el PSC", ha recalcat per després sentenciar que "el lideratge compartit" de les dues formacions agermanades constitueix "la solució federal" al problema que actualment representa el procés sobiranista de Catalunya.