Al voltant d'una dotzena de diputats del Grup Socialista han comunicat ja a la gestora del PSOE ia la direcció parlamentària del partit la seva decisió de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy i, per tant, incomplir l'acord adoptat pel Comitè Federal del passat diumenge. En el llistat figuren els set parlamentaris del PSC i les dues independents que 'va fitxar' Pedro Sánchez per la seva llista per Madrid.

Aquests són els diputats que trencaran la disciplina de vot:

- Meritxell Batet: col·laboradora d'Eduardo Madina a les primàries de 2014, va ser l'única a la qual Pedro Sánchez va repescar per a la seva Executiva Federal i en les eleccions de 2015 la va col·locar com a número dos del PSOE per Madrid. En els comicis de juny va passar a ser cap de llista del PSC per Barcelona i es va incorporar a la direcció del Grup Socialista. Votarà 'no' a Rajoy atenent al Consell Nacional del PSC.

- Zaida Pedrera: excomandant retirada després de denunciar assetjament en l'Exèrcit, va ser fitxada per Pedro Sánchez per la seva llista de Madrid per als comicis de 2015 i va repetir al juny. De família socialista, encara que no milita al partit, va proposar que només fos la direcció parlamentària qui apliqués l'abstenció, però, en decidir-una posició global, votarà 'no'.

- Manuel Cruz Rodríguez: catedràtic de Filosofia 'fitxat' com a independent pel PSC per a la llista per Barcelona i ara portaveu del Grup Socialista a la Comissió d'Educació. Votarà 'No' seguint el criteri del Consell Nacional del partit que lidera Miquel Iceta.

- Odón Elorza: l'exalcalde de Sant Sebastià, que ja havia trencat la disciplina del Grup Socialista en alguna ocasió anterior com amb l'abdicació de Joan Carles I, argumenta que el partit ha d'atendre la veu de la militància que, segons ha constatat en el PSE-EE, és contrària a permetre la reelecció de Mariano Rajoy. És un dels que va demanar sense èxit una abstenció limitada.

- Rocío de Frutos: Cap de llista per Ourense, considera que no es va afiliar al PSOE per deixar governar la dreta i assumeix les sancions que es decideixin. I també avança que si el partit l'castiga amb l'expulsió s'anirà "sense armar soroll" perquè no vol causar problemes.

- Lidia Guinart Moreno: diputada del PSC des de les eleccions de desembre i abans tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Com a membre del PSC, seguirà les directrius del partit que lidera Miquel Iceta.

- Marc Lamúa Estañol: diputat del PSC per Girona des de les eleccions de desembre, seguirà el 'no' a Rajoy acordat pel seu partit.

- Mercè Perea i Conillas: diputada del PSC per Barcelona i dirigent del partit a l'Hospitalet. És portaveu del Grup Socialista a la Comissió del Pacte de Toledo. Votarà 'no' seguint la decisió del Consell Nacional del PSC.

- Pere Joan Pons: diputat per les Balears des de les eleccions de juny. És el secretari de Programes del PSOE balear, una de les federacions més actives en el rebuig a la investidura de Mariano Rajoy. Després de dies mantenint el dubte, aquest dijous va confirmar que dirà 'no' per coherència i per no revitalitzar a Podem.

- Margarita Robles: la magistrada, que va estar al Ministeri d'Interior en l'última etapa de Felipe González, va tornar a la política al juny quan va ser 'fitxada' com a número dos de la llista de Pedro Sánchez per Madrid. Entén que, per coherència, ha de votar 'no' a Rajoy i considera que el Comitè Federal no li ha donat un motiu solvent per canviar de criteri.

- Joan Ruiz i Carbonell: diputat des de 2008, al juny va ser cap de llista del PSC per Tarragona i ara és portaveu de la Comissió sobre polítiques integrals de la Discapacitat al Congrés.

- Susana Sumelzo: de la federació aragonesa, va formar part de l'Executiva Federal de Pedro Sánchez i considera que, per coherència, ha de seguir mantenint el 'no' a Rajoy. A Aragó ja va denunciar que el partit va tractar de 'marginar' per discrepar amb l'entorn del president Javier Lambán.

- José Zaragoza: històric responsable d'Organització del PSC amb Pasqual Maragall i José Montilla i diputat al Congrés des de 2011. Va remetre el seu vot al que decidís el PSC i ara seguirà el seu 'no' a Rajoy.