El PSOE segueix molt pendent del que faci el seu exsecretari general Pedro Sánchez en la segona votació de la sessió d'investidura que tindrà lloc aquest dissabte al Congrés dels Diputats. Ara per ara, el dirigent socialista manté la incògnita sobre quin serà la seva decisió final.

Els escenaris que s'obren són diversos, des de renunciar a la seva acta de diputat fins a trencar la disciplina de vot i votar 'no' a Mariano Rajoy o bé acatar el mandat del Comitè Federal socialista que va forçar la seva dimissió. El que sembla clar és que la seva decisió final tindrà profundes conseqüències sobre el futur del PSOE i sobre el seu propi.

Aquest dijous, l'exsecretari general del PSOE va seguir el debat d'investidura sense desvetllar què farà després de dir 'no' a Mariano Rajoy al costat dels seus companys en la primera votació per a la investidura del candidat del PP, la qual cosa ha disparat els rumors en els cercles interns socialistes, on no es descarta fins i tot que deixi el seu escó abans del dissabte, quan els socialistes tenen el mandat del partit de passar del rebuig a l'abstenció.

"Ja ho veureu", és l'única cosa que va dir en abandonar l'hemicicle quan els periodistes li preguntaven repetidament pel que va a fer dissabte que ve. Sánchez, que aquest dimecres va reaparèixer al Congrés després de la seva dimissió de l'1 d'octubre, no ha desvetllat públicament les seves intencions i, de fet, ha estat molt poc generós en les seves paraules als mitjans de comunicació.

A les xarxes socials va anunciar que acudiria al debat d'investidura i que aquest dijous votaria 'no' al costat dels seus companys, però quan se li va preguntar després en els passadissos pels seus plans amb vista a la segona votació es va limitar a assenyalar que dissabte serà un altre dia. Aquest divendres no ha volgut donar més pistes.

Sánchez permanecio una mica més de tres hores en el Ple durant el debat del matí, on va seguir amb molt poc entusiasme la intervenció del Grup Socialista, Antonio Hernando, a qui només va aplaudir en finalitzar el seu torn de paraula.

Sánchez va dinar aquest dijous amb dos diputats del seu entorn més proper, el valencià José Luis Ábalos i la balear Sofia Hernanz, i va tornar a la tarda al Congrés per seguir el final de la sessió d'investidura. Abans d'entrar, i en declaracions a La Sexta, va explicar que respondrà "amb fets" a la pregunta de què farà el dissabte. "Si acabo d'arribar! Ja em voleu fer fora?", va afegir quan se li va preguntar si té previst deixar la seva acta abans de la segona votació.

Aquesta possibilitat va ser molt comentada en els cercles socialistes durant tota la jornada. Alguns diputats --del sector crític amb la Gestora-- apuntaven que Sánchez podria deixar el seu escó abans de dissabte, per mantenir la seva coherència amb el 'no' a Rajoy i no trencar la disciplina de vot.

Segons el parer de molts socialistes, de totes les sensibilitats, si l'ex secretari general vota 'no' i desacata el mandat del Comitè Federal, no només seria el primer exsecretari general del PSOE que trenca la disciplina del seu grup, sinó que estaria inhabilitat per intentar de liderar el partit de nou.

I alguns opinen que Sánchez va a intentar tornar a la Secretaria General. De fet, s'ha comentat que, a més de deixar el seu escó, Sánchez podria aprofitar per anunciar que es presentarà a les primàries del proper congrés del PSOE.

Abstenció de Pedro Sánchez

D'una o una altra forma, fonts socialistes creuen poc probable que Sánchez acudeixi aquest dissabte a votar l'abstenció, l'única possibilitat que no generaria un nou terratrèmol al PSOE, on ja es dóna per descomptat que hi haurà ruptura: a més dels set diputats del PSC, els socialistes compten amb el 'no' de les independents Zaida Pedrera i Margarita Robles i amb què hi haurà altres quatre o cinc més. Ja estan confirmades les de Susana Sumelzo, Rocío Frutos i Pere Joan Pons, i es dubta amb la de Sofia Hernanz.

La direcció no vol parlar de les possibles sancions i, de fet, fonts properes a la Gestora apunten al fet que el president, Javier Fernández, no es planteja expulsions. Però tots coincideixen que no pot haver-hi excepcions, encara que el PSC pot tenir un tracte diferent per ser un altre partit, i en què si Sánchez es troba entre els qui trenquen, la situació serà més complicada.

Així, si es descarta l'abstenció, les úniques possibilitats que resten són que Sánchez vagi al ple i voti 'no' o que s'absenti, i que lliuri o no la seva acta. Afins a la Gestora no veuen viable que trenqui i pretengui seguir i apunten que, en aquest cas, deixaria l'escó, que és el que també admeten que farien altres diputats propers a Sánchez.

No acudir a votar i seguir en l'escó seria l'opció més fàcil de gestionar per a alguns, encara que hi ha qui apunta que aquest moviment comptaria com una abstenció i, a més, pot fer l'efecte que Sánchez no vol donar la cara.

I en tot aquest panorama de rumors, entra en joc l'anunci que Sánchez estarà al programa de 'Salvados' de la Sexta diumenge que ve a la nit.

Ibarra demana la dimissió de Sánchez si vota 'no'

Per la seva banda, l'expresident extremeny Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha dit que els diputats socialistes que votin "no" a la investidura de Mariano Rajoy el dissabte han de dimitir i lliurar les seves actes al partit, inclòs l'exsecretari general Pedro Sánchez si així es pronuncia.

En declaracions a la Cadena COPE, Rodríguez Ibarra ha explicat que ell té molts anys d'experiència política i "memòria", i que en altres ocasions qui es posicionava contra la postura oficial del seu partit lliurava la seva acta de diputat. Rodríguez Ibarra ha assenyalat que, en aquesta línia, si Pedro Sánchez i altres parlamentaris socialistes, entre ells els de el PSC, voten "no" han de seguir aquest exemple, i ha dit que no li cap el menor dubte "que avui, pel cap alt trigar aquesta nit, Sánchez presentarà la seva dimissió com a diputat" si té la intenció de mantenir aquesta actitud.

"No entenc que Pedro Sánchez, que ha estat secretari general fins a ahir, vagi al Congrés dels Diputats a votar en contra del Comitè Federal del seu partit", ha agregat.