El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha advertit el líder del PP, Mariano Rajoy, que serà ell i no l'oposició el "principal responsable" que la legislatura "vagi bé o malament" i de quant duri. Un advertiment que ha fet Rivera durant la seva intervenció en el segon dia del ple d'investidura, després que aquest dimecres, en escoltar Rajoy, el veiés molt insistent en la idea que s'apropava una legislatura complicada i molt complexa.

En aquest sentit, ha recordat al president en funcions que és el govern el que "ha d'adaptar-se al parlament i no el parlament al senyor Rajoy" sobretot en un escenari en el qual la majoria absoluta ja no existeix.

De nou ha recorregut a el seu ideal polític, Adolfo Suárez, per armar el seu discurs, recordant que en aquesta mateixa tribuna, el 1978, el primer president de la democràcia es va referir al "gran treball" de la Transició: "Els demòcrates hem hagut de tallar les canonades sense tallar l'aigua". Un treball, ha afirmat, que cal tornar a fer perquè és el moment de "substituir entre tots les velles canonades", incloses aquelles per les quals han discorregut "aigües putrefactas", referint-se a la corrupció del PP i citant així les mesures que C's ha imposat al PP en aquest sentit.

Entre elles, ha esmentat l'engegada d'una comissió de recerca sobre el finançament irregular del PP, la reforma dels aforamientos o la limitació a vuit anys el mandat del cap del govern. Si bé Ciutadans ha decidit finalment recolzar Rajoy per sortir del carreró polític, ha deixat clar que no és el govern ni el president que volien perquè ells apostaven per una "gran coalició" amb PP i PSOE, un govern nou "i lliure de corrupció".

Amb els 32 diputats que donaran el "sí" a Rajoy més l'abstenció dels socialistes el dissabte, Rivera ha pronosticat "una gran legislatura" si s'engeguen les 150 mesures pactades amb el PP a l'agost, de les quals un centenar -ha dit- van ser també acordades amb els socialistes quan van subscriure l'acord de govern per a la investidura de Pedro Sánchez.

Per això ha demanat al PSOE que no es quedi estancat "mirant el retrovisor" en afirmar que "hi ha un espai comú", convidant-li així a no cedir davant el populisme. També ha arremès contra Podem i el seu líder, Pablo Iglesias, per voler convertir això "en una carrera de cotxes" i ha aprofitat per criticar a la formació habitada per encoratjar la protesta d'envoltar el Congrés, prevista per demà passat.