L'elevada càrrega de deures als quals molts escolars s'enfronten, i que últimament està sent qüestionada des de diferents sectors socials, pot provocar diversos problemes psicològics als menors com, per exemple, ansietat, tristesa o falta d'autoestima.

Així ho ha assegurat la doctora i autora del llibre 'La medicina emocional', Marisa Navarro, que ha avisat que demanar excessius deures als nens pot augmentar les possibilitats d'un fracàs escolar i, fins i tot, de patir depressió o de consumir substàncies il·legals .

"Sotmetre a tanta pressió als nens els fa més proclius a patir ansietat, i a estar tristos i aclaparats, donant per fet que estar esgotat és normal, i convertint-los després en adults amb els mateixos trastorns. A més, aprenen que és normal rendir-se abans de temps. Quan als adults se'ns demanen moltes tasques, normalment comencem a descartar coses i a establir prioritats en funció d'algun criteri, i al final passa que de deu tasques pendents, decidim fer vuit i finalment acabem fent sis", ha explicat.

I és que, prossegueix, si per a l'examen entren molts temes, i si els han demanat molts exercicis de diverses assignatures, se centraran en el que considerin, en el que més els agrada, entre les que es facin més ràpid o en aquelles per les que tinguin temps, admetent com a normal que no poden arribar a tot, sense ni tan sols intentar-ho.

"Altres resoldran els meus problemes"

Un altre dels problemes que pot comportar manar massa deures, és que els nens facin les coses ràpid sense pensar si estan bé o malament. "Sobrecarregar de deures, per als quals no es té temps provoca que en comptes de que el nen se senti tranquil i aprengui a decidir quina és la millor solució a un problema, el que li serà de gran ajuda per a enfrontar el seu futur, opti com millor opció per acabar amb les seves obligacions, per 'fugir d'estudi' d'una manera ràpida sense pensar si la solució està bé o malament", ha explicat la doctora.

De la mateixa manera, Navarro ha avisat que aquesta sobrecàrrega pot fer que acceptin el concepte que altres resoldran els seus problemes, perquè els pares, en ser conscients de la quantitat de deures dels seus fills, els ajuden mentre aquests es dediquen a altres coses.

Així mateix, tenir la sensació, des de ben petit, que es pot arribar a tot, provoca a la llarga la convicció que es val menys que altres. "Els éssers humans som molt diferents, i uns tindran més facilitat per fer unes tasques i altres no, i això és una realitat que als adults ens és més fàcil donar per fet. Però créixer cada dia amb la idea que els teus companys són capaços de fer algunes coses i que no es fomenti el que se sap fer bé, és realment perillós per a la relació que el nen tingui amb si mateix", ha tancat l'experta.