El PP d’Alberto Núñez Feijóo ha revalidat aquest diumenge amb certa comoditat la majoria absoluta a Galícia amb l’obtenció de 41 escons a les eleccions al parlament gallec, amb el 99,5% escrutat. Es tracta d’un resultat idèntic al que ja gaudia en l’actual legislatura i més que suficient per superar els 38 que marquen el límit de la majoria en un Parlament amb 75 diputats. En Marea -amb Luis Villares- ha protagonitzat la principal sorpresa situant-se en segona posició i obrant un ‘sorpasso’ a mitges sobre el PSdeG de Xoaquín Fernández Leiceaga.

La coalició de Podemos, Anova, En Marea i Esquerda Unida ha sumat 14 escons, els mateixos però que els socialistes gallecs que s’han hagut de conformar també amb 14 (n’han perdut 4). El Bloc Nacionalista Gallec (BNG), liderat per la jove Ana Pontón, ha aguantat la forta caiguda pronosticada i ha sumat 6 diputats, perdent-ne només un en relació a fa quatre anys. C’s, que aspirava a entrar a la cambra gallega, no ha aconseguit representació.

La participació en aquestes eleccions a Galícia ha estat del 63,7%, quasi nou punts més que en els comicis del 2012. Pel que fa a percentatges de vot, el PP ha arreplegat més del 47,6% dels sufragis dels gallecs, mentre que En Marea ha sumat el 19% del total i el PSdeG ha obtingut el 17,9% dels vots (no ha estat suficient però aquesta diferència de vots per desempatar les dues formacions a 14 diputats). El BNG s’ha conformat amb el 8,4% dels sufragis i, finalment, C’s ha aconseguit un insuficient 3,4% dels vots que no li ha obert la porta al parlament gallec. “Una gran majoria ha dit Galícia, sí”, ha assenyalat un eufòric Alberto Núñez Feijóo en la seva compareixença davant els mitjans. “Vull governar per a tothom. El que ens uneix és l’esperança dels gallecs. Per sobre de tot està Galícia”, ha continuat Feijóo.

De fet, el líder del PP gallec ha volgut deixar clar que “a Galícia no hi haurà línies vermelles, ni vetos, ni paràlisis. Seguirem avançant”. “El nostre compromís amb Espanya és seguir essent gallecs en aquesta nació espanyola”, ha conclòs Feijóo.

Euskadi és del PNB i Bildu

El PNB s'ha imposat a les eleccions basques d'aquest diumenge i ha obtingut 29 diputats (37,65% dels vots), dos escons més que als comicis de fa quatre anys. Els nacionalistes bascos revaliden així la victòria a les urnes per davant d'EH Bildu, que tot i que perd quatre diputats, es manté en segona posició. Amb l'escrutini completat, i frec a frec durant tota la nit per esgarrapar un escó al PNB a Biscaia, Bildu ha aconseguit finalment 17 diputats (21,23%). Elkarrekin Podem, que es presentava per primer cop a les eleccions basques, s'ha situat en tercera posició amb 11 diputats (14,8%). Qui més recula són els socialistes bascos que passen dels 16 als 9, una davallada de set escons des de les eleccions del 2012. D'aquesta manera el PSE empata a les urnes amb el PP en nombre de diputats, i amb un 11,9% i 10,1% dels vots respectivament.

Els bascos han tornat a donar la victòria a les urnes al PNB del lehendakari Íñigo Urkullo. Amb un 100% escrutat, els nacionalistes bascos obtenen doncs 29 diputats en rebre 397.290 vots, un 37,65% del total. El resultat del PNB d'aquest diumenge suposa una millora de dos escons respecte les eleccions del 2012.

En segona posició, s'hi manté finalment EH Bildu. Els d'Arnaldo Otegi han revalidat el segon lloc a les cambra en obtenir 17 escons. De fet, la nit electoral basca ha estat marcada precisament per un escó en joc entre el PNB i EH Bildu, que es disputava frec a frec a Biscaia. Una disputa que finalment ha deixat l'esquerra independentista a 17 diputats, quatre menys que el 2012. Han rebut l'aval de 225.067 bascos (21,23%).

La tercera força al parlament basc és Elkarrekin Podem. Els de Pili Zabala irrompen a la cambra per primera vegada amb 11 diputats. Més de 156.671 bascos els han fet confiança: un 14,83%.Precisament els 11 escons que aconsegueix la formació morada coincideixen amb les pèrdues d'escons, sumades, d'EH Bildu (-4) i el PSE (-7) respecte les eleccions del 2012. De fet, la dels socialistes, capitanejats per Idoia Mendía, és la davallada més forta d'aquestes eleccions i amb 9 diputats al parlament basc els socialistes registren els seus pitjors resultats des de 1980. Mendoia ha rebut el suport de 126.139 ciutadans (11,94%).

També es queda amb 9 escons, dels 75 en joc, el PP amb l'exministre Alfonso Alonso com a cap de llista. Els populars perden un escó en rebre el suport de 107.357 electors, que suposa el 10,16% dels vots. C's no ha aconseguit entrar-hi, recollint a les urnes 21.362 vots (2,02%).

La participació d'aquest diumenge s'ha situat al 62,26%, dos punts inferior a la del 2012. La demarcació més participativa és Biscaia amb un 62,82%; seguida de Guipúscoa amb un 61,87% i d'Àlaba amb un 61,09%. Podien votar més d'1.714.000 bascos.