Va arribar el primer dia de classe a l'IES Josep Benlliure, a València, però no va poder ni accedir a les aules. En finalitzar la presentació, la van cridar per indicar-li que amb el cap cobert no podia assistir a classe. El motiu? Un reglament intern del centre que especifica que "no està permès cobrir-se el cap o tapar-se total o parcialment la cara dins de l'edifici i en el transcurs de les classes lectives".

La jove va marxar i encara no ha pogut tornar. Té 22 anys i les idees molt clares. Es va matricular en horari de tardes en un grau de Turisme en Formació Professional. Va néixer a Espanya després de l'exili dels seus pares per motius polítics i mai ha tingut cap problema per estudiar amb el hijab. Fins ara. No obstant això, i fins que no hagi finalitzat tot el procés burocràtic i la via administrativa, no vol fer declaracions.

El que sí que ha parlat, alt i clar, és l'advocat de SOS Racisme, Francisco Solans. "El centre s'escuda en un reglament intern del centre que no té per objecte discriminar una jove per la seva identitat religiosa, sinó evitar que un alumne acudeixi al centre amb una gorra de mexicà o un passamuntanyes. Es tracta de normes de convivència quant al decòrum i la direcció del centre interpreta la norma de manera errònia perquè sí discrimina la jove ", ha assegurat Solans al diari de Premsa Ibèrica 'diari de Girona'.

És més, per l'advocat de SOS Racisme la solució al conflicte seria fàcil i ja ha passat en altres comunitats autònomes. "Al País Basc, per exemple, hi va haver un cas similar i des de l'administració autonòmica es va dictar una circular a tots els centres educatius explicant que s'havia de permetre l'ús del mocador. I problema resolt".

Des de la Conselleria d'Educació han assegurat que estan actuant com a mediadors per resoldre el conflicte. No obstant això, des de la direcció del centre asseguren que "ni hi ha polèmica ni hi ha discriminació". El director de l'institut Josep Cuenca ha assegurat que la jove "s'identifica amb el vel i els membres d'una banda amb una gorra. No es pot fer distinció. Tots els joves reben i firmen les normes de convivència quan presenten la matrícula, inclosa aquesta jove ".