El ministre d'Economia, Luis de Guindos, compareixerà aquest dimarts al vespre en comissió al Congrés dels Diputats per donar explicacions pel cas Soria. Ho farà a la Comissió d'Economia, però no davant el ple del Congrés dels Diputats, com va aprovar la Junta de Portaveus de la setmana passada. I ho farà al vespre -possiblement entrada la nit- perquè primer compareixerà per parlar dels objectius de dèficit. Tot plegat, un èxit del PP, que ha aconseguit el compromís de C's per aprovar la compareixença a petició pròpia, i evitarà d'aquesta manera la pressió dels grups de l'oposició per fer-ho en ple.

Finalment la compareixença del ministre s'ha anunciat amb només 24 hores de marge i s'acabarà de concretar aquest dimarts a les sis, quan comenci la Comissió d'Economia i es voti la petició del mateix ministre per parlar "dels nomenaments a organismes internacionals", un eufemisme per referir-se al cas Soria.

El titular d'Economia es veurà forçat a explicar als membres d'aquesta comissió els motius pels què va designar l'exministre d'Indústria José Manuel Soria com a candidat a un alt càrrec del Banc Mundial després que el mateix Soria hagués de deixar la seva cartera per haver mentit respecte als 'papers de Panamà'.

Ho farà, però, al vespre, i en format restringit de la Comissió. Primer, a les 18.00, compareixerà pels objectius de dèficit i es votarà la seva petició. Previsiblement la petició del mateix ministre toparà amb el vot en contra de tots els grups de l'oposició, però PP i C's imposaran la seva majoria a la Mesa de la cambra per fer-la prosperar.

La compareixença de De Guindos ha estat l'epicentre d'una nova batalla entre el PP i l'oposició per la negativa del govern de Mariano Rajoy a sotmetre's a preguntes i a sessions de control de la cambra. La presidenta del Congrés, Ana Pastor, concentra bona part de les crítiques de l'oposició per haver utilitzat diverses maniobres jurídiques per evitar convocar el ple extraordinari on ha de comparèixer.

Si no s'avé a convocar el ple, tal com va acordar la Junta de Portaveus, Pastor podria veure com Podem i PSOE compleixen la seva amenaça i demanen la reprovació de la presidenta del Congrés dels Diputats. Seria la primera vegada que la cambra baixa espanyola reprova la persona que ocupa la presidència. Les mirades se centren en el vot determinant de C's, que malgrat que critica l'actitud del govern espanyol de negar-se a comparèixer en ple, de moment no es decanta per donar suport a una reprovació.

Tot plegat està sobre la taula del Tribunal Constitucional, que ha de resoldre el recurs per la negativa de l'executiu de Rajoy de sotmetre's al control de la cambra. Els magistrats abordaran la qüestió en ple a finals de mes, però no preveuen emetre una resolució amb caràcter immediat. De fet, segons fonts del TC, podrien no emetre sentència fins al mes de gener de l'any que ve, és a dir, després d'unes hipotètiques terceres eleccions.