Agents de la policia espanyola han desarticulat una cèl€lula de narcotraficants a gran escala liderada per un exmilitar txetxè. Segons que han informat fonts policials aquest dijous, els arrestats emmagatzemaven en un pis i en una nau de València 313 quilos de cocaïna i 150 de marihuana que pretenien distribuir de forma imminent. Els detinguts llogaven habitatges en municipis pròxims a València per ocultar les substàncies estupefaents per dificultar així la seva detecció. Els agents han detingut dues persones a València, l´encarregat de custodiar la droga i un membre de la banda que acabava d'arribar al nostre país per a la immediata distribució. El responsable del grup, a la recerca i captura internacional després de l'operatiu desplegat, va ser membre de les forces especials txetxenes i ha estat empresonat en diverses ocasions a Bèlgica per tràfic d'armes, extorsió, tràfic de drogues i proxenetisme.

Segons que ha informat la policia, els arrestats traficaven amb cocaïna i marihuana, utilitzant el mateix ´modus operandi´ per a la seva distribució en els dos casos. El cap realitzava una recerca d'immobles de lloguer per amagar la droga, triant aquells que estiguessin en localitats allunyades de València ciutat, on el control policial fos menor, i que tinguessin característiques adients per fugir ràpid.

El grup amagava la droga a diferents llocs que només coneixien un nombre molt reduït dels membres del grup. A més, l'estupefaent era "adormit" almenys un mes abans de ser distribuït. D'aquesta manera constataven haver passat desapercebuts davant la investigació policial. Arribaven fins i tot a cessar completament les seves activitats il€lícites durant aquest període, abandonant el nostre país la majoria dels investigats. Únicament romania a Espanya un d'ells, encarregat del control dels llocs on ocultaven la droga i de les tasques de custòdia, vigilància i informació de la situació a la resta del grup.

Els membres d'aquesta organització operaven en cèl€lules estanques, de no més de dues persones, el que els permetia passar més desapercebuts. Només ells i el cap del grup criminal coneixien i tenien accés als seus immobles. D'aquesta manera, una eventual investigació sobre una cèl€lula no conduiria fins a les altres, mantenint així la seva seguretat.

Qualsevol sospita de l'encarregat de la custòdia de la droga suposava el canvi immediat de domicili, fins i tot el simple fet que els veïns de l'immoble comencessin a saludar-després d'un temps vivint al mateix lloc. La policia relata que fins a tal punt arribava la seva obcecació per l'anonimat dels seus membres, que tenien ordres de vestir únicament de negre o blanc, evitant altres colors que cridessin l'atenció. A més, l'encarregat de la seva seguretat no podia sortir del seu domicili excepte per controlar de forma metòdica les "caletes" o comprar aliments, per la qual cosa arribava a passar dies sencers sense abandonar-lo.

Els agents van descobrir que un dels investigats havia viatjat fins a València per procedir a la posada en circulació de la droga que la cèl€lula ara desarticulada ocultava en un habitatge i en una nau de la ciutat. Després de la seva arribada, i davant la intenció de l'encarregat de la custòdia de l'estupefaent de fugir de forma imminent, es va posar en marxa l'operatiu que va culminar amb la detenció de tots dos.

En els registres realitzats es va detectar que havien deixat petites quantitats de cocaïna o marihuana en determinats punts que ells mateixos van assenyalar als agents, per evitar una recerca més exhaustiva. No obstant això, gràcies al minuciós registre realitzat es va poder localitzar la cocaïna perfectament oculta en els sostres de pràcticament tot l'habitatge, en habitacles situats en els baixos de la cuina i al circuit de ventilació de l'immoble. De fet, la droga es va trobar literalment tapiada dins de l'estructura de la casa, pel que va ser necessari trencar alguna de les parets per accedir-hi.

313 quilos de cocaïna i 150 de marihuana intervinguts

En els registres s'han confiscat 313 quilograms de cocaïna i altres 150 de marihuana. Els agents també s'han confiscat 25.615 euros en efectiu, divers material d'envasat i manipulació de les substàncies estupefaents, un vehicle i material de telecomunicacions. A més dels dos arrestos, hi ha altres dos membres del grup pendents de detenció buscats a nivell internacional.