El líder de C's, Albert Rivera, ha proposat aquest dijous al rei Felip VI la creació d'un govern "constitucionalista" format pels "principals partits d'aquest país", en referència a PP, PSOE i C's, "amb un president de consens". Segons Rivera, seria una bona resposta davant "el repte del terrorisme internacional, la crisi econòmica i el desafiament secessionista a Catalunya" perquè "seria un govern amb més de 250 escons i amb el consens dels líders que defensem la constitució". "Per aquest govern pot comptar amb els 32 escons de C's", ha dit. No ha volgut aclarir qui consideraria adient per encapçalar aquest govern. També ha proposat a Felip VI un pla B en el cas que el primer sigui impossible, que és que Rajoy "es presenti a la investidura" i els partits de l'oposició "tinguem una posició responsable i constructiva" i permetem que es desbloquegi la situació amb una "abstenció" de C's i del PSOE.

En aquest sentit ha advertit que aquest dijous el líder del PP "ha de dir sí" a un hipotètic encàrrec del monarca. Si fes el contrari, ha dit, "ningú ho entendria" perquè a hores d'ara "no hi ha cap altra via que no sigui la del sí al rei i que es posi en marxa el cronòmetre i la investidura".

En tot cas ha reiterat que la posició de la seva formació és fer un vot en contra de la investidura de Rajoy en primera volta i una "abstenció tècnica" en segona per possibilitar que es "desbloquegi" la situació. Ha descartat qualsevol alternativa que passi per un acord amb el PSOE i les forces d'esquerres, com el líder dels socialistes va provar l'última legislatura.

Rivera ha recordat que malgrat els contactes puntuals que hi ha hagut en les últimes setmanes, el PP i C's no estan negociant la investidura. "No cal que negociem res, nosaltres ja ens hem mogut i ens abstenim", ha dit, i ara "el que cal és que Rajoy negociï amb el PSOE".

A més, ha defensat la necessitat que la data del debat d'investidura sigui tan aviat com sigui possible. "Els espanyols no tenen temps, i com més aviat millor", ha sentenciat abans de recordar que en l'escenari actual no hi ha cap motiu pel que el procés es pugui allargar més enllà de l'estiu.

Votació del Parlament

Rivera i Felip VI han abordat també la votació que va tenir lloc aquest dimecres al Parlament de Catalunya, que va aprovar amb majoria absoluta les conclusions de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent. El líder de C's ha reiterat que segons el seu criteri el govern espanyol i la Fiscalia han d'actuar contra un Parlament que es va saltar la Constitució. No ha comentat el criteri del monarca sobre aquesta qüestió.