El president nord-americà, Barack Obama, ha assegurat aquest diumenge després de reunir-se amb el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que el seu executiu aposta per un govern "estable i que funcioni bé" a l'Estat espanyol, però ha apuntat també que "la naturalesa de les nostres relacions amb Espanya no depèn de quin és el partit que està al poder". "Tinc molta confiança que sigui quin sigui el govern que sorgeixi continuarem treballant de manera eficient", ha dit. Obama també ha destacat la necessitat que es redueixin les desigualtats com a antídot al creixement dels 'populismes' a tot el Món, i ha "felicitat" Rajoy pel "progrés" de l'economia espanyola en els últims anys, ara que els canvis que s'han fet "comencen a donar resultats".

Obama ha fet aquestes manifestacions en una compareixença conjunta amb Rajoy on només han acceptat dues preguntes i on els periodistes espanyols han preguntat al president nord-americà per la seva percepció sobre la situació política a l'Estat i sobre el creixement dels "populismes" a l'Estat i als Estats Units.

A la seva resposta ha esquivat les dues preguntes i ha assegurat que el president espanyol no hi ha donat detalls dels moviments que ha fet per formar govern tot recordant que ell té "els seus propis problemes" polítics als Estats Units i que les negociacions per a la formació del govern a l'Estat "no és la seva feina".

També ha evitat fer referències concretes a la segona part de la pregunta, però ha recordat que si la integració a nivell mundial no és equitativa i només ajuda les elits es genera una desigualtat i creix un populisme cru que genera més divisió, fet que "no afavoreix ninú".

Per això ha apostat per polítiques que aportin "equitat" de manera que "els treballadors tinguin sous justos" i es preservi el sistema de la Seguretat Social. "Si abordem els problemes de manera directa crec que als dos cantons de l'Atlàntic les coses aniran bé", ha dit.

Obama també ha destacat les bones relacions amb un Estat "amic" i "aliat" com l'espanyol i ha desatacat que els dos comparteixen els valors com el respecte a la llibertat i la democràcia. Ha afirmat que l'entesa entre els dos països és "summament forta" i ha donat importància a la contribució de l'Estat a l'OTAN.

Demana esforços a la comunitat negra i a les organitzacions policials

Obama ha hagut d'escurçar el seu viatge a l'Estat per assistir als funerals dels policies assassinats a Dallas i, des de La Moncloa, ha aprofitat una pregunta de la premsa nord-americana sobre la qüestió per demanar a les entitats de la comunitat negra i les organitzacions policials que facin esforços per entendre els respectius punts de vista.

Ha recordat que qualsevol violència contra la policia "és un delicte" i ha destacat la tasca dels cossos policials per defensar la llibertat dels ciutadans nord-americans. També ha demanat respecte per les mobilitzacions dels activistes negres i que les organitzacions policials no desestimin les seves protestes, perquè "això contribuirà a les solucions autèntiques". "Vull que totes les parts s'escoltin els uns als altres i això és el que esperem aconseguir en el transcurs de les pròximes setmanes", ha dit.

Rajoy: "No podem jugar amb foc"

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, també ha fet referència a la situació política a l'Estat. A preguntes de la premsa espanyola ha advertit que "no podem jugar amb foc" perquè "ha passat massa temps i Espanya necessita un govern amb celeritat".

En aquest sentit ha explicat que durant la conversa ha transmès a Obama que ell "farà tots els esforços necessaris per formar govern a la major celeritat possible", perquè tornar a repetir eleccions seria "una broma de molt mal gust que afectaria l'economia i el crèdit dins i fora de l'Estat.

Ha destacat que hi ha qüestions "urgents" com l'aprovació dels pressupostos i la necessitat d'afrontar el 'Brexit', i ha reiterat que les seves preocupacions passen per l'ocupació, el manteniment de l'estat del benestar, la lluita contra el terrorisme, la defensa de la unitat d'Espanya i "mantenir na política exterior i de defensa com la que hem dut a terme al país".