Els resultats electorals del 26 de juny suposen el daltabaix de totes les enquestes preelectorals que vaticinaven el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE, que no arriba a produir-se, en quedar els socialistes com a segona força amb els mateixos 90 escons, per darrere del PP, que aconsegueix 135.

Escrutat el 66% dels vots, el PP continua com a primera força però amb molta més comoditat del que preveien totes les enquestes per a les eleccions generals 2016, inclòs el baròmetre del CIS, i aconsegueix 12 diputats més.

L'enquesta que més es va acostar als resultats per a aquest partit va ser NC Report per a La Razón que va donar als populars una forquilla entre 125 i 130, més ajustada a les dades reals que la del CIS que atorgava al PP entre 118 i 121 diputats.

No obstant això, el 'sorpasso', que es donava per fet, segons els sociòlegs, no s'ha produït i Units Podem i els seus confluències han obtingut 71 diputats, el mateix que donaria en sumar els 69 actuals més els dos d'IU.

L'enquesta que més encerta és la de Gad / ABC que els va atorgar 77 diputats, molt lluny dels 88-92 previstos pel CIS.

En el cas del PSOE, totes les enquestes auguraven una caiguda important de vots. La més desfavorable va ser la de Sigma Dos per a El Mundo que li va assignar 77 escons, molt pròximes al CIS que pronosticava 78 diputats en el pitjor dels casos i 80 en el millor.

L'enquesta que més es va acostar als resultats aconseguits pels socialistes va ser la de Cel-Tel / Eldiario que els va assignar una forquilla entre els 83 als 86 diputats.

Encara s'han equivocat més les enquestes en el cas de Ciutadans, a qui totes les enquestes concedien més d'una trentena d'escons i que, finalment, amb el 66% de vots revisats, aconsegueix només els 29.