Podem i IU han tancat aquest dilluns un preacord per concórrer junts a les eleccions del 26-J, segons han informat les dues formacions a través de comunicats de premsa. El sotmetran a consulta de les seves bases aquest dimarts i dimecres 10 i 11 de maig. L'acord és només sobre les "línies generals" de la coalició i els secretaris d'Organització dels dos partits, Pablo Echenique (Podem) i Adolfo Barrena (IU) treballen per consensuar en les pròximes hores un text definitiu. Les dues formacions es presentaran a les eleccions com a coalició i compartiran espais gratuïts i propaganda electoral. L'acord afecta a tot l'Estat a excepció de Catalunya, País Valencià i Galícia, on Podem i IU ja estan integrats a les confluències d'En Comú Podem, Compromís i En Marea.

S'espera que en les pròximes hores les dues formacions facin públics detalls de l'entesa, que han d'incloure la marca que apareixerà a les paperetes ?on constarà en qualsevol cas les sigles d'IU- i el repartiment de llocs a les llistes electorals. Els dos partits concorreran a les eleccions amb programes diferents i faran campanyes paral·leles on només coincidiran en alguns actes.

L'acord exclou les confluències

Segons fonts d'En Comú Podem i de Podem, l'acord assolit amb IU exclou les confluències En Comú Podem, Compromís i En Marea, on Esquerra Unida ja està integrada. L'objectiu, segons les mateixes fonts, és que es presentin coalicions diferents a les eleccions del 26-J: a l'Estat la que formaran Podem i IU, i a Catalunya, País Valencià i Galícia les confluències, de manera que aquestes últimes puguin disposar d'arguments per aconseguir grup propi al Congrés dels Diputats la pròxima legislatura.

Relacions al Congrés

Un cop superats els comicis les dues formacions hauran d'establir un sistema de representació al Congrés dels Diputats i al Senat. Fins ara els dos partits han abordat la possibilitat de formar un grup federal semblant al que Podem ha configurat amb En Comú Podem i En Marea aquesta legislatura- on es repartirien els temps. El nom del grup inclouria també les sigles d'IU, que se sumarien a les de Podem i a les de les confluències en el cas que aquestes no disposin finalment de grup propi o marxin al Mixt com va fer Compromís, tot i que IU també té oberta també la possibilitat d'anar al Mixt per mantenir la visibilitat.