L'expresident de Banesto Mario Conde i els seus dos fills han estat detinguts per la Guàrdia Civil acusats de blanqueig de capitals. Pel que sembla, el banquer porta mesos repatriant des de Suïssa i altres països diners que presumptament es va endur de Banesto a final dels anys 80 i principis dels 90, segons informen alguns mitjans.

Al costat de Conde han estat detingudes sis persones més, entre ells els seus fills Mario i Alejandra. La resta d'arrestats són el marit d'Alejandra, Fernando Guash Vega-Penichet, Francisco Javier de la Vega Jiménez, Francisco de Asis Cuesta Moreno i María Cristina Fernández Álvarez.

L'operació desenvolupada per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil inclou registres als domicilis particulars de Conde i en les societats que va crear per ocultar suposadament el retorn de diversos milions dels que es va apropiar de l'entitat, que va ser intervinguda pel Banc d'Espanya el 1993.

L'operació és a càrrec del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional, que el seu titular és el jutge Santiago Pedraz.

Entramat d'empreses

La recerca apunta al fet que Conde va aconseguir endur-se almenys 10 milions d'euros, diners que, segons tots els indicis, va sostreure de Banesto. Per a això va construir un entramat d'empreses, tres d'elles radicades a Espanya i prop d'una desena a l'estranger.

La mecànica utilitzada per repatriar aquests diners consistia a realitzar falses ampliacions de capital i prestacions de serveis entre les seves societats a Espanya i en l'exterior, així com aparents préstecs no retornats de les signatures situades a l'estranger en favor de les espanyoles.

L'arrest del banquer gallec es produeix 23 anys després del cas Banesto i 11 anys des que abandonés la presó. El Tribunal Suprem el va condemnar a 20 anys de presó pels delictes d'apropiació indeguda, estafa i falsedat documental. Conde va deixar a l'entitat un forat de 2.700 milions d'euros.