La reunió a tres que els representants del PSOE, Podem i C's han mantingut aquest dijous al Congrés -fins a 18 negociadors a la Sala Argüelles- ha acabat dues hores i mitja després del seu inici sense avenços ni acostaments per a la investidura de Pedro Sánchez, i sense calendari ni compromís per repetir la trobada. Podem ha posat sobre la taula un document amb 20 propostes (Pablo Iglesias les ha definit com a "cessions") que C's "estudiarà" només "per respecte" en els pròxims dies, però que segons el vicesecretari general d'aquesta formació, José Manuel Villegas, ja posa de manifest que les dues formacions mantenen posicions "distants" i difícilment reconciliables. Malgrat el resultat de la reunió, el PSOE ha assegurat que "seguirà treballant" per intentar posar d'acord Podem i C's. Podem ha evitat comparèixer i valorarà la reunió amb les seves confluències aquest divendres.

A 22 dies del termini màxim per a una investidura les posicions es mantenen invariables. C's ha fet una crida a Podem a "rectificar" la seva postura i -malgrat que ha valorat "positivament" la "claredat i franquesa" dels seus interlocutors- ha recordat que les posicions de Podem i C's estan "tan llunyanes" que ja "difícilment" s'acostaran.

Podem, per la seva banda, ha declinat sortir en roda de premsa i aquest divendres farà una reunió de valoració de la trobada amb les seves confluències (En Comú Podem i En Marea) per analitzar la situació. En aquesta ocasió Pablo Iglesias -que ha encapçalat l'equip negociador- ha preferit no comparèixer.

Sense data

La reunió ha acabat sense ni tan sols un acord per continuar les negociacions. Segons han explicat els representants de les formacions no s'ha plantejat la possibilitat de repetir la trobada a tres i preveuen mantenir converses telefòniques en els pròxims dies per valorar el document de 20 pàgines que el partit de Pablo Iglesias ha presentat aquest dijous.

"Crec que no és una sorpresa per a ningú. Ja sabíem tan C's com Podem la gran dificultat per arribar a un acord", ha dit Villegas a la roda de premsa posterior.

C's ha culpat de la manca d'entesa Podem. Villegas ha assegurat que el partit de Pablo Iglesias ha plantejat la seva proposta com un document de substitució de l'acord assolit entre Pedro Sánchez i Albert Rivera.

"Nosaltres agrim el plantejament però no podem acceptar que l'acord entre el PSOE i C's estigui en via morta", ha dit, Villegas, que ha assegurat que el document aposta només per un govern enter PSOE i Podem, i "en aquesta via ni pintem res, ni estem convidats ni hi volem estar".

Segons Villegas, al document de Podem hi ha qüestions "difícilment assumibles" com l'increment de la despesa en més de 60.000 milions, que "no és realista", igual que la derogació de la LOMCE i "l'acceptació del dret a decidir" a Catalunya.

El PSOE "ho seguirà intentant"

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ha "agraït" a Podem i C's que s'hagin assegut per intentar assolir un acord i hagin parlat "amb sinceritat i franquesa", però ha apuntat que la manca d'acord posa de manifest també la inviabilitat de les propostes unilaterals.

"Els que insistien la via del 161 (PSOE i Podem) ja saben que C's no donarà suport a aquesta via, els del 130 (PSOE i C's) ja saben que tampoc és possible, i creiem que l'única via possible és la que defensem els socialistes, que és un projecte plural i de canvi", ha dit en referència a la voluntat del PSOE d'assolir un acord amb Podem i C's alhora.

"Segueix essent molt difícil, però creiem que és possible i ens comprometem a treballar en aquest sentit", ha dit Hernando.

Els socialistes han assegurat que mantenen vigent l'acord assolit amb C's. "Som un partit seriós", ha sentenciat el portaveu del PSOE, que ha assegurat que els seus negociadors estudiaran a fons ara el document de Podem.