El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha respost aquest dijous les afirmacions del conseller d'Economia, Oriol Junqueras, assegurant que "ningú està demanant a ningú que faci retallades ni tanqui cap escola ni cap hospital", sinó que "utilitzi els nous recursos de què disposa per reduir el dèficit de l'any passat , és a dir, per no gastar més". "Per tant ningú està demanant ningú retallades a Espanya en aquest moment", ha conclòs en declaracions a la porta de la comissió d'Hisenda, on ha comparegut a petició pròpia per explicar la desviació del dèficit del 2015.

Segons Montoro, a la carta que va fer arribar aquest dimecres a Junqueras hi consta que Catalunya disposarà el 2016 de 1.862 milions d'euros addicionals en aplicació del sistema de finançament (inclou la liquidació dels impostos del 2014).

El ministre ha assegurat que aquests diners afegits als 1.019 milions que -segons ha dit- s'estalvia gràcies als mecanismes de finançament permeten dir que Catalunya "té 2.800 milions d'euros més" per poder eixugar dèficit.

Ha assegurat que cal restar també dels més de 5.000 milions de dèficit que Catalunya ha registrat el 2015 "1.500 milions llargs" del fons de proveïdors que ja ha computat aquest any.

"Discriminació positiva" a les CCAA que compleixen

Montoro també ha anunciat que el seu Ministeri està treballant perquè les comunitats autònomes que compleixen els objectius de dèficit gaudeixin d'una "discriminació positiva" al sistema de finançament.

Serà, ha dit, "un avantatge" en forma de "discriminació positiva", malgrat que ha insistit que "complir el dèficit no és un sacrifici sinó contribuir positivament que hi hagi creixement econòmic".

Admet un error en els objectius del 2013

També ha admès que hi va haver "un mal procediment per part del govern" de l'Estat en el repartiment dels objectius de dèficit del 2013, tal com ha resolt la sentència del Tribunal Suprem que dóna la raó a la Generalitat, però ha assegurat que aquest error "no té conseqüències pràctiques".

"Hi ha haver un error en el procediment però no veig que tingui conseqüències perquè no hi ha cap comunitat autònoma que per incompliment de l'objectiu de dèficit tingui cap mena de condicionalitat ara", ha dit.