El líder del PSOE, Pedro Sánchez, obrirà aquest dimarts a les quatre de la tarda el debat per a la seva investidura, per a la que només compta amb el suport dels 90 escons de la seva formació, els 40 de Ciutadans (C's) i un de Coalición Canaria (CC). En total 131 vots, molt lluny dels 176 necessaris per a ser investit a la primera votació de dimecres al vespre, i lluny també de la majoria simple que necessitarà divendres a la nit, quan tindrà lloc la segona votació. Sánchez prendrà la paraula per apel·lar al vot de les forces d'esquerres, que han rebutjat per insuficient en bloc la seva última "oferta" d'acord un cop ja ha assolit un pacte amb C's. El debat d'investidura permetrà l'estrena a l'Hemicicle dimecres dels líders de les dues noves formacions espanyoles: Pablo Iglesias i Albert Rivera. Segons el PSOE, Sánchez desplegarà un discurs "propositiu" on desgranarà un programa "progressista".

Sánchez arriba al debat d'investidura amb el 'no' explícit del PP i de Podem a fer una abstenció que avalaria la seva presidència, i amb l'advertència de C's que només donarà suport a l'acord que va subscriure amb Albert Rivera la setmana passada.

El candidat socialista compta amb el suport del Comitè Federal del PSOE i de la militància, però l'equilibri de forces situa ja l'escenari més enllà del dia 5 de març i amb el calendari límit del 2 de maig, quan expira el termini per a un acord i es convoquen automàticament les eleccions.

El debat sobre la investidura de Sánchez començarà aquest dimarts dos quarts de cinc de la tarda amb una intervenció del mateix Sánchez sense límit de temps. Quan acabi, el president del Congrés suspendrà la sessió fins dimecres a les 9 del matí.

Dimecres serà el torn de tots els grups, de major a menor menys el PSOE, que tancarà el debat. Cada portaveu disposarà de 30 minuts de temps i 10 de rèplica, i el candidat els podrà respondre sense límit de temps.

Començarà el PP i el seguirà Podem, En Comú Podem, Marea i C's. En aquest punt se suspendrà la sessió fins la tarda. Continuaran ERC, DiL, PNB, el Grup Mixt i el Grup Socialista. El president del Congrés calcula que la primera votació serà dimecres a l'entorn de les 9 de la nit.

Després, un cop Sánchez no haurà obtingut la majoria absoluta necessària, es convocarà una segona sessió per divendres. Se celebrarà a partir d'una hora i mitja abans de l'hora d'aquesta primera votació.

A aquest segon ple hi ha una intervenció del candidat de 10 minuts i intervencions dels grups de 5 minuts cadascuna.

Discurs "propositiu"

Fonts del PSOE han avançat que el de Sánchez serà un discurs "fresc, dinàmic i propositiu" on desgranarà el seu programa "de govern progressista" que té com a eixos "la regeneració democràtica, la reconstrucció de l'Estat del benestar, la reactivació i modernització econòmica, el desafiament territorial, la reforma de la Constitució o la projecció europea d'Espanya".

Durant la seva intervenció farà la seva radiografia de la situació política, institucional, econòmica i social del país i apel·larà "a la responsabilitat de les forces polítiques per desbloquejar la situació política i permetre un govern de canvi" per "evitar la repetició d'unes noves eleccions". Segons els socialistes anar de nou a les urnes suposaria "fracassar en l'encàrrec que van fer els espanyols el passat 20-D".

A més, segons les mateixes fonts, durant el discurs Sánchez farà "una apel·lació constant al diàleg entre forces polítiques i a la capacitat d'entesa" per "poder afrontar una nova etapa política en que les majories absolutes han quedat enrere".