El president del govern espanyol en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimecres que l'acord assolit entre el PSOE i C's per a la governabilitat "no és un pacte d'investidura ni de govern" i "no serveix per a res" perquè entre els dos sumen 130 escons, insuficients per a la investidura de Pedro Sánchez, per formar govern o per impulsar la reforma constitucional. En una entrevista a Antena 3, Rajoy ha descartat rotundament la possibilitat que el PP s'acabi abstenint per facilitar un govern d'aquestes característiques i ha reiterat la seva intenció d'optar de nou a la investidura si fracassa l'opció del líder dels socialistes. Segons ha afirmat, darrere aquest acord "probablement" hi ha motius d'estratègia dels socialistes i els populars de cara a una eventual campanya electoral si cal repetir les eleccions.

Rajoy ha destacat que la suma de PSOE i de C's no aconsegueix cap dels objectius que els dos partits han dit perseguir, perquè ni permet la investidura de Sánchez per manca d'escons, ni és un pacte de govern perquè només s'han aprovat "cinc coses per aquí i tres per allà, però no se sap quina és l'acció de govern", ni tampoc tenen prou força suficient per impulsar la "reforma exprés" de la Constitució que prometen.

En aquest sentit s'ha mostrat "sorprès" per l'interès de C's "per apuntalar el PSOE". "Li va donar la presidència de les Corts quan el PP era el partit més votat -en referència a l'acord perquè Patxi López presideixi el Congrés- i ara volen a Pedro Sánchez de president". Segons el líder del PP, PSOE i C's deuen estar "preparant alguna cosa per al futur" i "probablement" la seva campanya electoral.

Rajoy ha insistit en la seva proposta de gran coalició, un govern presidit pel PP amb el suport pel PSOE i C's, i ha afirmat que si aquest pacte "queda en el que quedarà, 130 o 140 escons" ell "tornarà a intentar" ser investit. Aleshores, ha dit, el PSOE haurà d'explicar perquè no permet que governi el partit més votat i perquè ha calgut anar a eleccions.

També ha destacat que el pacte entre el PSOE i C's en realitat no dóna resposta als "problemes d'Espanya" perquè no parla, per exemple, de l'atur o de la integritat territorial de l'Estat.

En aquest sentit ha insistit en la seva defensa a ultrança de les diputacions provincials i ha assegurat que "els partits nacionalistes sempre han estat en contra" d'aquestes institucions. "Les diputacions són les que atenen els petits ajuntaments", ha dit, i "convé tenir en compte la gent que viu en aquests municipis".

En canvi, s'ha mostrat "disposat a parlar" de la possibilitat d'eliminar els aforaments dels diputats i senadors, com recull l'acord entre socialistes i ciutadans.

"No m'ha trucat ningú de l'IBEX"

El líder del PP ha negat haver rebut cap mena de pressió per facilitar un govern del PSOE i evitar que els socialistes depenguin del suport de Podem. "No m'ha trucat ningú perquè m'abstingui, ni de l'IBEX ni d'enlloc", ha afirmat abans d'insistir que no s'abstindrà a un govern socialista perquè considera que el "millor" govern per a Espanya seria el seu amb el suport de socialistes i ciutadans.

Ha parlat amb Rita Barberà

Rajoy també ha admès que la corrupció ha fet mal al seu partit i ha explicat que ha parlat amb l'exalcaldessa de València, Rita Barberà, que li ha dit "que és innocent". "Veurem de què se l'acusa i si se l'acusa d'alguna cosa", ha afirmat abans de lamentar que "el secret de sumari s'ha dilapidat".

Es tornarà a presentar a les eleccions

També ha afirmat que "ni s'ha imaginat" la possibilitat de renunciar com a líder del PP. Si ho fes, ha dit, també haurien de renunciar la resta de líders dels partits que han perdut les eleccions, i "no té ni el més mínim dubte" que es presentarà a les eleccions en el cas que es repeteixin els comicis. Segons ha dit, seria "el millor per al PP".