L'exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, Diego Torres, ha assegurat aquest dimarts al matí a l'Audiència de Palma que l'advocat de l'anterior rei Joan Carles, José Manuel Romero Moreno, i un alt funcionari de l'Agència Tributària supervisaven els comptes de l'entitat, que ara estant sent jutjats. En la primera part de l'interrogatori del fiscal, Torres ha afirmat que la comptabilitat la portava el secretari general de l'Institut, Miguel Tejeiro, cunyat seu, i que aquest es reunia "periòdicament" amb Romero i cada juny amb un alt responsable d'Hisenda per acabar de certificar que l'activitat i els comptes estaven ben presentats. Per això, segons ell, no podia dubtar de la seva legalitat i ha assegurat que la infanta Cristina no era "un escut legal" per a Nóos, sinó que ho era aquesta "doble supervisió".

L'interrogatori del fiscal Pedro Horrach, que demana 16 anys i mig de presó contra Torres, ha començat amb els comptes a Luxemburg que Torres tenia. Segons ell, va traspassar diners que tenia a Andorra a Luxemburg per motius de seguretat i confiança financera. No obstant això, a moltes preguntes d'Horrach, Torres ha respost que no recordava alguns detalls i en altres ocasions ha responsabilitzat a Miguel Tejeiro, per a qui la causa s'ha arxivat, i de qui ha dit que confiava plenament com a assessor fiscal. També ha dit que eren els seus bancs els que decidien on i quan invertir en borsa i altres productes financers.

En la segona part de l'interrogatori, el fiscal s'ha centrat en els suposats empleats falsos de Nóos, els pagaments en diner negre i els fallits Jocs Europeus de València. Torres ha assegurat que el 95% del que ha escoltat durant les declaracions dels acusats és "ciència ficció". En concret, sobre Marco Antonio Tejeiro, també cunyat seu i que el va acusar de fer-li inflar factures i pagar amb diner negre, ha dit que menteix o s'ho inventa perquè "li deu convenir".

Segons ell, Marco Antonio Tejeiro assessorava Nóos sobre com aprofitar beneficis i incentius fiscals i bonificacions de la Seguretat Social en la contractació de personal. Segons Torres, no hi ha res "d'il·legal o poc ètic" en això, sinó que s'aprofitaven les potencialitats que dóna la normativa tributària. No obstant, ha admès que en certes ocasions no els sortia a compte aprofitar aquetes bonificacions, perquè obligaven a contractar, per exemple, durant dos anys una persona per la qual només hi havia feina durant un any, i els impostos corresponents només s'ajornaven però s'acabaven pagant igualment.

Així, també ha apuntat que molts dels treballadors que van assegurar no haver treballat per Nóos menteixen, ja que hi ha documentació que ho acredita, malgrat que ell personalment no recorda a molts d'ells.

En alguns moments hi ha hagut certa tensió entre el fiscal i l'interrogat, com quan Torres ha assegurat que l'anotació d'una lletra 'B' en un 'post-it' trobat a casa seva es referia al Barclays Bank, i no pas a pagaments en negre.

Sobre els Jocs Europeus de València, Torres ha volgut justificar la seva organització per part de Nóos. Segons ell, eren una gran oportunitat per a la promoció internacional de la ciutat i ha dit que els costos no estaven gens inflats. Així, ha explicat que, tot i que era Urdangarin qui portava directament les negociacions, el pressupost de 6 milions d'euros per a dos anys per a preparar la candidatura no era gens exagerat. Ha explicat que, per exemple, la candidatura olímpica de Madrid 2016 va costar 40 milions d'euros, igual que la de Bakú (Azerbaidjan) per als Jocs Europeus que s'hi van celebrar el 2015, els primers de la història. A València no es van arribar a celebrar mai, malgrat que la Generalitat Valenciana va pagar 380.000 euros a Nóos per a preparar la candidatura, a la qual més tard es va renunciar.

Factures amb imports rodons

En el torn de tarda, el tens interrogatori ha seguit amb els Jocs Europeus que no es van arribar a celebrar a València. Torres ha insistit, davant els documents que li mostrava el fiscal, que totes les factures presentades eren reals, tot i que algunes no es cobressin, i que no es van presentar per duplicat les mateixes factures als governs valencià i balear. En aquest sentit ha dit que Marco Antonio Tejeiro el va acusar a ell de fer-li inflar factures perquè li reduïssin la petició de pena de presó d'onze a un any.

Preguntat sobre el fet que totes les factures d'assessorament fossin per imports rodons, ha dit que és habitual en aquest sector, ja que no es cobra per les hores exactes treballades.

Pedro Horrach també l'ha interrogat sobre el patrocini de l'equip ciclista Illes Balears. Torres ha dit que ell no és gens expert en esports i que les gestions les van portar altres persones de Nóos.

L'interrogatori del fiscal continuarà aquest dimecres, i després serà el torn de la resta d'acusacions i les defenses, la última de les quals serà la seva, tot i que ja podria ser dijous o divendres. Abans de començar la sessió d'aquest dimarts hi havia el dubte si l'exvicealcalde de València Alfonso Grau acudiria al judici, després de ser arrestat aquest dilluns per la Guàrdia Civil per presumpta corrupció. Després de negar-se a declarar a comissaria, va quedar en llibertat amb càrrecs i aquest dimarts s'ha presentat a l'hora a l'edifici on se celebra el judici del cas Nóos.

Per dijous, l'advocada de Manos Limpias, Virginia López-Negrete, està citada a declarar com a investigada en un judici a Madrid i potser no pot assistir al judici de Palma.