El debat d´investidura de Pedro Sánchez se celebrarà finalment l´1 de març i no el dia 2 com va decidir ara fa una setmana el president del Congrés dels Diputats, Patxi López. Així ho ha anunciat el mateix López en roda de premsa després de la reunió de la Mesa a la cambra baixa aquest dimarts. D´aquesta manera, Sánchez compta amb un dia menys per trobar suports i ser investit president. Amb aquest canvi en el calendari, el discurs de Sánchez en el marc del debat d´investidura es farà el dimarts 1 de març a les 16h de la tarda , i els discursos de tots els grups i la primera votació, on el candidat socialista necessita majoria absoluta, l´endemà dia 2. La segona votació, que per llei s´ha de fer 48 hores després de la primera, es farà previsiblement igualment el dissabte dia 5. Patxi López ha dit que es tracta d´un canvi tècnic perquè en el cas que es repeteixin eleccions, aquestes tinguin lloc el diumenge 26 de juny i no el dilluns 27. La Constitució preveu que si dos mesos després de la primera votació no hi ha cap candidat que disposi dels suports suficients per ser investit, es convoquin nous comicis en 54 dies. Així, el 2 de maig es convocarien noves eleccions generals per el 26 de juny.

López ha explicat que aquest canvi era necessari i raonable si es volia garantir que unes hipotètiques noves eleccions tinguessin lloc en un diumenge, enlloc d´un dilluns i que aquesta proposta té precedents. Es tracta d'una rectificació per part del president del Congrés. "La primera interpretació nostra, i tots la vam fer, és que arribàvem el 26", ha argumentat.

El president de la Mesa ha descartat que hagi incomplert cap article del reglament del Congrés, tal i com ha criticat en roda de premsa el portaveu popular Rafael Hernando. "El reglament diu que és potestat del president la convocatòria del ple i la regulació del mateix, i això ho estic fent", ha assenyalat López, que ha assegurat que hi ha hagut discrepàncies entre els grups sobre la data d´investidura.

El socialista Patxi López ha explicat que el discurs de Pedro Sánchez tindrà lloc el dimarts 1 de març a la tarda i que, d´aquesta manera, "la resta de grups tindran temps per preparar la seva rèplica el dia següent i començar el debat d´investidura el dia 2".

Segons López, el PP i Podem eren partidaris que el discurs de Sánchez del dimarts 1 es fes al matí i no a la tarda, una opció que ha comptat amb el suport de C´s i el PSOE.