El Tribunal Constitucional (TC) ha suspès aquest dimarts el Departament d'Afers Exteriors de la Generalitat, en mans del conseller Raül Romeva. La suspensió ha estat automàtica, en tant que el TC ha acceptat a tràmit el recurs del govern espanyol contra algunes de les seves competències. El Departament i les seves atribucions queden ara suspesos durant cinc mesos, el temps que té el tribunal per resoldre si s'adiuen o no a la Constitució espanyola o bé per decidir si manté o no la suspensió si no ha arribat a un veredicte. El govern espanyol ha plantejat davant del TC un conflicte de competències, en entendre que la Generalitat no té atribucions per crear un departament de representació exterior.

Al rerefons hi ha l'enfrontament entre l'administració catalana i l'espanyola pel full de ruta sobiranista que tira endavant el Govern seguint el mandat del Parlament de Catalunya. De fet, el mateix Romeva deia en el moment de la creació del Departament que es tractava de la primera estructura d'Estat de la futura república catalana.

Fonts del Tribunal Constitucional han explicat que hi ha hagut una addició a l'ordre del dia del ple que ha celebrat aquest dimarts per afegir-hi el recurs del govern espanyol, i finalment s'ha aprovat l'admissió a tràmit del recurs contra la Conselleria d'Exteriors.