El líder dels socialistes, Pedro Sánchez, ha reiterat aquest dimarts el seu 'no' a un referèndum a Catalunya, malgrat que ERC i DiL ho situen com a condició indispensable per a una hipotètica abstenció i Podem fixa al seu document que és quelcom "imprescindible" per assolir un acord. En roda de premsa al Congrés, Sánchez ha assegurat que si ell esdevé president intentarà obrir "un nou temps polític a Catalunya" basat "en el diàleg i les coses que ens uneixen, no les que ens separen". "Per tant els he dit tan a ERC com a DiL que si construïm aquest govern estendrem la mà i recuperarem els 23 punts que Mas va lliurar a Rajoy on es tracten coses tan importants com la sanitat i les infraestructures", ha dit. El líder dels socialistes també ha criticat que Podem pretengui negociar a través de rodes de premsa i ha apuntat que la seva formació estudiarà les propostes del document que el partit de Pablo Iglesias va presentar aquest dilluns per veure si les pot incorporar a la negociació, tot i que no es reunirà de nou amb Iglesias si no és per "signar un acord".

Sánchez s'ha reunit aquest dimarts amb els portaveus d'ERC i DiL al Congrés dels Diputats i segons ha explicat després en roda de premsa els ha traslladat que el procés sobiranista és "un error" i que el PSOE busca una "solució política" a la "crisi política" a Catalunya, perquè "sempre ha treballat per una Espanya unida en la seva diversitat i pluralitat de cultures".

Ha descartat el referèndum perquè implicaria necessàriament una reforma prèvia de la Constitució i ell prefereix que els catalans votin "un acord" i no la "ruptura" de la sobirania nacional.

Els ha promès que si és investit en aquest temps "obrirà la mà per resoldre els problemes que afecten els catalans" que tenen a veure amb la de la resta dels espanyols. En aquest marc, ha apuntat a la seva voluntat de reformar el sistema de finançament i en dur a terme la i derogació de lleis que "han vulnerat la política educativa", com la LOMCE.

"Volem garantir l'autonomia del govern de Catalunya per tenir una política educativa d'acord al sentir de la societat catalana i una política cultural que respecti la pluralitat de la societat catalana", ha dit. També ha recordat que els socialistes volen la creació d'una subcomissió al Congrés per obrir una ponència constitucional.

En definitiva, segons Sánchez, la seva investidura implicaria obrir "un nou temps polític per a Catalunya", amb "un diàleg més constructiu i permanent entre l'Estat i la Generalitat" i "fer normal el que mai havia deixat de ser normal: el diàleg entre formacions polítiques malgrat que els socialistes no compartim el seu full de ruta".

Negociació amb Podem

Sánchez ha criticat que Iglesias pretengui negociar amb el PSOE a través de rodes de premsa i ha advertit que no es reunirà amb Iglesias quan ja estigui enllestit un acord. Mentrestant, ha afirmat, cal que ho faci la comissió negociadora, malgrat que Podem encara no ha designat els seus membres.

Amb tot, ha afirmat que ja donat ordre a la comissió negociadora per veure quines propostes del document que va presentar Podem aquest dilluns "podem compartir" per "incorporar-les" a la seva proposta. "M'agradaria reunir-me amb ell per signar un acord, i per fer-ho cal negociar i treballar", ha dit.

"Raonablement optimista"

Malgrat que elm portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha dit que ha vist a Sánchez "preocupat", ell és "raonablement optimista". "Ningú em va dir que seria fàcil i avui està molt millor que fa 10 dies", ha sentenciat. Segons Sánchez, "del que es tracta és de si hi haurà canvi o continuïtat, i el PSOE ja va elegir canvi".