Tres homes van ser detinguts entre els dies 18 i 19 de gener acusats de falsificar i distribuir obres d'art del pintor Joan-Josep Tharrats (Girona 1918 - Barcelona 2001). En total s'han decomissat 260 obres i entre els arrestats hi ha un familiar del pintor -autor dels quadres falsos i que, a més, certificava obres autèntiques encara que no estava legitimitat per fer-ho-, un conegut galerista i un marxant d'art de Barcelona.

A finals del 2014, els Mossos d'Esquadra van rebre una denúncia que alertava de la venda d'obres d'art falses atribuïdes a aquest artista, de reconegut prestigi i vinculat a l'important moviment d'avantguarda Dau al Set que cultivava principalment l'abstracció. Com a conseqüència de les falsificacions, el preu de les obres de Tharrats es va devaluar ja que hi havia un excés de quadres de l'autor.

Les obres falsificades, a més, es corresponen amb l'última etapa de vida del pintor, molt menys prolífica, motiu pel qual el volum d'obres creades era desproporcionat en relació amb el que estava a la venda.

Arran de la investigació que va iniciar la Unitat Central de Patrimoni Històric es van decomissar quadres, fet que va permetre que es peritessin les obres i detectar les que eren falses. Aquestes obres tenien com a nexe comú un conegut galerista i un marxant d'art de Barcelona. Així mateix, es va relacionar el marxant amb una persona vinculada al nucli familiar del pintor, que tenia coneixements universitaris de belles arts.

Les posteriors indagacions van permetre constatar que aquest familiar era l'autor de les obres falses i que, a més, certificava obres autèntiques malgrat que no estava legitimat per fer-ho. També certificava obres falses com si fossin autèntiques.

El paper del marxant dins de la trama era la intermediació entre el falsificador i el galerista, a banda de controlar i monopolitzar la seva producció. Els agents dels Mossos tenen constatat que el galeria havia venut, de forma directa i a través d'altres intermediaris, una gran quantitat d'obres d'aquest artista des de feia 8 anys.

Escorcolls a Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot

Amb tota la informació recopilada, el passat 20 de gener es va fer una entrada i escorcoll al domicili del falsificador i el van arrestar. Els agents van aconseguir recuperar més obres d'art amb la signatura de l'autor, fotografies i fotocòpies a color amb la mateixa signatura.

A més, també van intervenir pigments, mostres de pintures, retalls emprats per confeccionar collages i material, estris i instruments utilitzats per elaborar les falsificacions decomissades.

Paral·lelament, els investigadors van fer entrades i escorcolls en domicilis i locals de Barcelona, Sant Feliu de Guíxols i Olot, on hi van trobar 111 obres falses i 26 pendents de valoració. El marxant i el galerista implicats van ser detinguts.

Fins a dia d’avui, s'han comissat un total de 260 obres. Agents de la Divisió de Policia Científica estan duent a terme el corresponent estudi pericial per determinar-ne la composició i autenticitat. Després de declarar en seu judicial, els tres detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs. La investigació segueix en curs i no es descarten noves detencions.