Tensió en el si del partit socialista. El PSOE es troba dividit davant les diverses opcions que té sobre la taula per formar govern. Per una banda, hi ha els partidaris d'explorar un possible acord amb forces alternatives al PP com pot ser Podem o Ciutadans. I, per l'altra, els contraris a teixir aliances amb la formació de Pablo Iglesias. Entre els detractors hi ha dirigents històrics socialistes, que han subscrit un document en el que qualifiquen de "somni" creure que és possible entendre's amb Podem, ja que és "tòxic" per al PSOE "i el destrossarà si governen junts, perquè és el soci més deslleial possible".

El document considera que la direcció encapçalada per Pedro Sánchez "ha realitzat una interpretació equivocada dels resultats" després d'aconseguir 90 escons, "el pitjor resultat del PSOE en democràcia ".

"Sumant els 90 escons del PSOE als de Podem i IU, més Ciutadans i altres varis, l'Executiva va voler donar la impressió que l'esquerra havia guanyat les eleccions, és a dir, havien guanyat els progressistes encapçalats pel PSOE, ja que la suma de diputats era superior als vots del PP. Però aquella suma -assenyala el text- no es feia amb sumands homogenis ".

Per als dirigents històrics del PSOE és un error creure que un acord amb Podem és una alternativa d'esquerres, perquè es avala així la idea que Pablo Iglesias lidera un partit progressista.

Per contra, fan èmfasi que es tracta d'un partit populista "i que el populisme, i més encara en l'Europa d'avui, mai ha estat una ideologia ni progressista ni d'esquerres, mancada d'una base teòrica consistent".

Iceta aposta per buscar un acord amb Podem i Ciutadans

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat partidari a buscar un acord de govern amb Podem i Ciutadans i adverteix que el referèndum no està a la taula de negociacions si es vol pactar amb el PSOE, que vol impulsar una reforma federal de la Constitució.

Iceta ha defensat buscar un acord amb els dos partits emergents, si bé ha reconegut que els socialistes catalans "prefereixen clarament" Podem, encara que ha constatat que només amb el suport de la formació de Pablo Iglesias no n'hi ha prou perquè Pedro Sánchez sigui investit president, en el cas que rebi l'encàrrec del Rei.

Iceta, a més, ha assegurat que prefereix que un possible govern socialista no depengui del vot dels independentistes, però creu que hi va haver "excitació" sobre aquesta qüestió en algunes de les intervencions dels membres del comitè federal de dissabte passat, ja que tant ERC com Democràcia i Llibertat rebutgen de moment una abstenció.

El dirigent dels socialistes catalans ha reconegut "tensions", "diferències de criteri" i "preocupació" en el si del PSOE, ja que l'alternativa a un govern del PP recau en el seu partit, cosa que segons el seu parer està generant "pressions".

Josep Borrell s'alinea amb Sánchez i advoca per un govern alternatiu al PP

L'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista Josep Borrell ha destacat el compromís del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, de "no investir un Govern del PP" i "conformar una majoria alternativa", encara que ha evitat dir si prefereix com a socis Ciutadans o Podem.

Borrell ha tret ferro als recels cap a un hipotètic pacte amb Podem expressats per alguns 'barons' territorials del PSOE.

"Pedro Sánchez ha dit molt clar el que farà i ho ha fet amb suport del Comitè Federal: no investir un Govern del PP i sí intentar conformar una majoria alternativa", ha destacat.

La direcció del PSOE andalús "no veu" un govern de coalició amb Podem

La direcció del PSOE andalús ha admès a través del seu secretari d'Organització, Joan Cornejo, que no veu factible un govern de coalició amb Podem, en considerar que el que seria és una "coalició de governs ".

"No veig un govern de coalició", ha assenyalat el número dos del PSOE-A en roda de premsa, en la qual preguntat per un hipotètic acord de PSOE i Ciutadans, ha indicat que cal esperar que es produeixin, si s'escau , les negociacions entre els diferents partits, tot i que ha dit que és "innegable" que hi ha "elements" en què poden coincidir.

Pel que fa a Podem, ha coincidit amb la presidenta de la Junta i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, en què no veu un govern de coalició després de la proposta llançada pel líder de la formació, Pablo Iglesias.

Batet veu "punts en comú" amb Podem i Ciutadans i els demana estar a altura

La secretària d'Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet, ha assegurat que hi ha "punts en comú" i polítiques que podrien ser "compatibles" amb Podem i Ciutadans, als quals ha demanat " estar a l'altura "i que comencin a" difuminar "els" no contundents "per facilitar pactes.

La diputada socialista al Congrés ha admès: "Hi ha moltes polítiques que podrien ser compatibles i que podem compartir diferents forces com PSOE, Ciutadans i Podem, encara que siguem molt diferents".

"En agenda institucional i social hi ha punts en comú, i en política econòmica hi ha recorregut per fer, es tracta d'estar a l'altura", ha assenyalat la dirigent catalana, que ha reclamat "facilitar els pactes adequats" perquè "els nos contundents poden començar a difuminar i començar a veure si podem oferir als ciutadans un acord necessari, perquè el temps va corrent".